Zastupnica Centra Marijana Puljak prozvala je u srijedu HDZ da u promjene izbornih jedinica ulazi tako što Hrvatsku prilagođava sebi i svom opstanku na vlasti umjesto da se zalaže za reformu teritorijalnog ustroja zemlje.

Puljak je tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru rekla da najava povećanja broja saborskih zastupnika na maksimalnih 160 rezultat kukavičluka i popuštanja pritiscima HDZ-ovih župana koji ne žele smanjivati broj zastupnika iz njihovog kraja.

Smatra da bi temelj promjene izbornih jedinica trebala biti reforma teritorijalnog ustroja pri čemu bi, poručila je, trebalo ukinuti županije te uvesti pet do sedam regija, što bi bio i temelj pravim izbornim jedinicama.

Uz to, trebalo bi uvesti i elektroničko glasovanja kako bi na izborima glasovali samo oni sa pravom glasa a ne “mrtvi i rođaci”.

Zurovec: Voda neopravdano skuplja za Samobor, Svetu Nedelju i Stupnik

Osvrćući se na poskupljenje vode za 15 posto u Zagrebu, Dario Zurovec (Klub Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika) rekao je da to nije opravdano za gradove poput Samobora, Svete Nedelje i općinu Stupnik jer imaju nove vodovodne instalacije i manje gube vodu.

“Gledajući našu infrastrukturu, a pogotovu na zapadnom dijelu Zagrebačke županije, daleko je modernija nego u nekakvim prastarim dijelovima Grada Zagreba. Ne može to biti u istom paketu. Ne mogu moji građani, građani Samobora i općine Stupnik plaćati nečije loše upravljanje nekom tvrtkom”, poručio je.

I Hrvoje Zekanović (HDS) upozorio je na poskupljenje vode u Zagrebu za 15 posto, ironično poručivši “da je to borba protiv recesije i inflacije u režiji gradonačelnika Tomaševića”.

Zekanović je ocijenio da danas u zemlji imamo dvije krajnosti – vladajuću većinu koja je svojim mjerama pomogla malom čovjeku i gospodarstvu te oporbu koja kao da priželjkuje da cijene poskupe.

“Pa čak i dižu cijene tamo gdje su u mogućnosti, a najbolji primjer je Grad Zagreb”, rekao je.

Miloš upozorila na lože uvjete rada u Woltu

Jelena Miloš (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorila je uoči sutrašnjeg prosvjeda radnika Wolta na loše uvjete rada u sektoru platformi, ustvrdivši da Wolt nije ispunio ni jedan zahtjev radnika s ranijeg prosvjeda.

Istaknula je da radnici Wolta prosvjedom traže povećanje naknada za dostavu koja se, kako tvrde, smanjila uvođenjem eura, ali se povećala cijena hrane korisnicima te provizija restoranima.

Pozvala je i da se izmjeni Zakon o radu kojim je uređen platformski rad jer smatra da je taj dio loše reguliran.

HDZ-ov Josip Šarić podsjetio je da je ovih dana ekipa iz Možemo pokrenula inicijativu da Milka Planinc dobije ulicu u Zagrebu.

“Zamislite, osoba koja je zatvarala dr. Franju Tuđmana i ostale proljećare, zabranila rad Matice hrvatske. A prema izjavi zločinca Sime Dubajića zločine na Kočevskom rogu počinila je brigada čija je komesarka bila upravo Milka Planinc”, upozorio je.