Županije javljaju stanje sa novozaraženima


U Karlovačkoj županiji troje umrlih, 92 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata otkrivena su 92 nova slučaja covida-19, od kojeg su umrle tri osobe i to po jedna u karlovačkoj, ogulinskoj i dugoreškoj bolnici, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Jučer je bilo testirano 248 ljudi, od kojih je 92 pozitivno na covid i to iz Karlovca 62, Žakanja i Duge Rese po šest, Slunja četiri, Barilovića i Ogulina po tri, Ozlja dva te iz Draganića, Generalskog Stola,  Saborskog, Vojnića, Netretića i Rakovice po jedna osoba.

U tri bolnice u županiji novoprimljeno je pet osoba, otpušteno sedam, a na respiratoru su četiri pacijenta.


U Ličko-senjskoj županiji jedna umrla osoba, a 15 novooboljelih od covida-19

U Ličko-senjskoj županiji 15 je novooboljelih osoba od covida-19, 11 ih je izliječeno, a u gospićkoj bolnici umro je 71-godišnji Koreničanin, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite.

Od 123 testirane osobe, u posljednja 24 sata kod 15 njih je otkrivena zaraza i to kod osam osoba iz Gospića, po dvije iz Perušića i Senja te po jedne iz Otočca, Lovinca i Donjeg Lapca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Od početka pandemije u Ličko-senjskoj županiji oboljelo je 2720 osoba, 101 je aktivan slučaj, 89 osoba je umrlo, a  ukupno je izliječeno 2530 ljudi.

Policija je u nadzoru 274 osoba pod samoizolacijom otkrila jedno kršenje mjere.


U Požegi 30 novih slučajeva zaraze, a u Slavonskom Brodu 23

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je u subotu o 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je na području susjedne Brodsko-posavske županije umrla jedna, a novozaražene su 23 osobe.

U Požeško-slavonskoj županiji su trenutno 323 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih su 62 osobe na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 482 osobe.

Na području Brodsko-posavske županije umrla je 60-godišnja osoba pozitivna na koronavirus, a zabilježena su 23 nova slučaja zaraze. Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite u toj županiji na bolničkom liječenju su 74 osobe od kojih sedam pri liječenju treba potporu respiratora. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 566 osoba. Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji 7.334 osobe imale su pozitivan nalaz na koronavirus, a 109 pozitivnih osoba je umrlo.


U Zadarskoj županiji 54 nova slučaja zaraze, umro 89-godišnjak

U posljednja 24 sata na području Zadarske županije potvrđena su 54 nova slučaja zaraze, a od posljedica covida-19 u Općoj bolnici Zadar umro je 89-godišnji muškarac, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 331 uzorak, a pod aktivnim su nadzorom 1343 osobe.

Među novozaraženima 24 ih je u Zadru, šestero u Pakoštanima, petero u Polači, po troje u Benkovcu, Biogradu Preku i Sukošanu, dvoje u Škabrnji te po jedna osoba u Pagu, Pašmanu, Sv. Filipu i Jakovu, Viru i Zemuniku Donjem.

Na svim covid odjelima u zadarskoj bolnici hospitalizirano je 46 oboljelih, od kojih je osmero na  respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 15 pacijenata.

Policija je zabilježila dva kršenja samoizolacije.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 43 novozaražena, jedna osoba umrla

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su 43 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih su 23 utvrđena brzim antigenskim testom, dok je jedna osoba umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su 22 osobe iz Dubrovnika, po pet iz Metkovića i Župe dubrovačke, četiri iz Konavala, po dvije iz Korčule, Mljeta i Ploča te jedna iz Dubrovačkog primorja. Od spomenutih slučajeva pet je korisnika Doma za starije Dubrovnik – Termotherapia te jedan djelatnik istog Doma. Za 33 novozaražena je utvrđena epidemiološka veza.

Umrla je 80-godišnja žena iz Metkovića.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 27 osoba. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji.

U protekla 24 sata oporavilo se 36 osoba.

U samoizolaciji su 604 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, oba na graničnim prijelazima.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih mjera.


U PGŽ dvije osobe umrle, 113 novooboljelih od COVID-19

Dvije su osobe umrle u KBC Rijeka, a 113 je novooboljelih od COVID-19 u Primorsko-goranskoj županiji, doznaje se u subotu od županijskog Stožera civilne zaštite.

Proteklog dana testirano je 877 uzoraka, pa je udjel pozitivnih i dalje u padu, te iznosi 12,9 posto.

Ozdravilo je 187 osoba i aktivnih slučajeva COVID-19 je u županiji 1228, 75 manje nego dan ranije.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka je 88 oboljelih, od kojih je sedam na respiratoru.


U Istarskoj županiji 53 novozaražene osobe

U Istarskoj županiji su u posljednja 24 sata potvrđene 53 novozaražene osobe, od kojih je kod 39 riječ o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu ranije pozitivne osobe, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 566 uzoraka briseva na COVID-19 te su potvrđene 53 novozaražene osobe s područja županije.

Za 39 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod dvije osobe epidemiološki radi o uvezenom slučaju s područja Njemačke te Bosne i Hercegovine” – naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalazi 12 osoba.

Od jučer se oporavilo 39 osoba, pa je trenutno  u Istri 302 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 953 osobe.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 47 osoba, od toga je šest osoba u respiracijskom centru.

“Situaciju držimo pod kontrolom, do prije dvadesetak dana imali smo u županiji u prosjeku dnevno 80-tak novozaraženih, dok je to posljednjih dana taj broj upola manji. Sa smanjenim brojem zaraženih u bolnici nam je malo pao pritisak. To nas ohrabruje” – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Pozvao je ljude da se cijepe jer je to, naglasio je, “uvjet da počnemo funkcionirati na normalniji način”.


U Osječko-baranjskoj županiji 92-oje novopozitivnih i dvoje umrlih

U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo na koronavirus je testirano 400 uzoraka od kojih je 92 bilo pozitivno, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u subotu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Najviše novopozitivnih je s području Osijeka i prigradskih naselja, njih 19. Slijede Našice sa deset, Donji Miholjac i Valpovo sa po osam te Belišće i Đakovo sa po šest novopozitivnih.

Na bolničkom liječenju nalaze se 133 osobe. Njih 90 je u KBC-u, od kojih su 18 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenta.

„U zadnja 24 sata umrle su dvije osobe u dobi od 58 i 64 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 775 osoba“, priopćio je županijski Stožer.

Policijski službenici provjerili su 28 osoba u samoizolaciji, a kršenje mjere utvrđeno je na Graničnom prijelazu Erdut za tri osobe. Kako navode, dvije osobe su kršile tranzit kroz Republiku Hrvatsku na način da su prijavile tranzit, a ostale boraviti u RH, dok je jedna osoba kršila samoizolaciju.

Obavili su i 154 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nije utvrđeno kršenje mjera.

Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su 83 nadzora provođenja mjera u trgovačkim centrima, prodavaonicama, ugostiteljskim objektima, pekarnicama, frizerskim salonima i drugim objektima. U dva slučaja utvrdili su nepravilnosti za koje su dali nalog za njihovo otklanjanje.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 126 novooboljelih od covida-19

U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata je 126 novooboljelih osoba od covida-19, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

S područja grada Kutine su 44 novooboljele osobe, 30 iz Siska, 13  osoba iz  Petrinje, po 10 osoba iz Popovače i Novske, pet osoba iz Hrvatske Kostajnice, po tri osobe s područja općine Lipovljani, općine Lekenik i općine Sunja, po dvije osobe iz općine Velika Ludina i općine Dvor te jednoj osobi s područja grada Gline.

Županijski Stožer poziva stanovnike da se i dalje pridržavaju odluka i mjera Nacionalnog i Županijskog stožera kako spriječili daljnje širenje ove zaraze.

(Hina)