Županije javljaju stanje s novozaraženima; većinom niske brojke


U Primorsko-goranskoj županiji jedna novozaražena osoba, 23 testirane

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod jedne osobe, u hitnoći su testirane  23 osobe, a treći dan za redom u toj županiji nije bilo umrlih, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

To se uklapa u silazni trend epidemije, a većina od 23 testirane osobe imala je izražene simptome, koji su kompatibilne s covidom-19, što znači da su bili oboljeli od neke druge bolesti i to je dobar znak, rekao je glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.

Ozdravilo je 109 osoba, smanjio se broj aktivnih slučajeva covida-19 na 784 i taj broj je u padu već drugi tjedan, a smanjuje se i pritisak na bolnički sustav.

U bolnici se nalazi 77 oboljelih od covida-19, četiri osobe su na respiratoru, a treći dan za redom u županiji nema umrlih od covida-19.

Rončević rekao da je do danas u Primorsko-goranskoj županiji s prvom dozom procijepljeno 4390 osoba, u većini korisnika domova za starije, zatim zdravstvenih i djelatnika u socijalnoj skrbi.

Naveo je da se cijepljenje prvom dozom nastavlja u okolnostima manjka cjepiva, da bi puno više cijepili da ima više cjepiva te da određenu količinu cjepiva treba i čuvati jer se danas nastavlja i cijepljenje drugom dozom.

Najavio je da će, sukladno uputama Ministarstva zdravstva, ovoga tjedna početi testiranje organizacije sustava za masovno cijepljenje kroničnih bolesnika i starijih osoba, a onda, kada to okolnosti i količine cjepiva budu dopuštale, i ostalog stanovništva.

Cijepljenje će s organizirati u srijedu i četvrtak u prostorijama Doma zdravlja tako da će liječnici obiteljske medicine ocijeniti prioritete i napraviti liste pacijenata. Svaki obiteljski liječnik s područja Rijeke će moći odabrati jednog prioritetnog pacijenta i uputit ga na cijepljenje u jedan od dva lokaliteta.

Došli smo do zaključka da bi nam takva organizacija u budućnosti bila optimalna, upravo kako bismo racionalno koristili cjepivo i kako bismo pomogli dionicima zdravstvenog sustava da uz najmanja naprezanja polučimo najbolji rezultat što se tiče racionalnog trošenja cjepiva i njegove dostupnosti, rekao je i dodao da sve to ovisi o količinama cjepiva koje će biti isporučene.

Pozvao je kronične bolesnike i starije osobe da se javne svojim liječnicima kako bi ih mogli uvrstiti na liste i, kada budu stvorene okolnosti, upućivati na cijepljenje.

Na pitanje kada će krenuti masovnije cijepljenje građana, kroničnih bolesnika i ostalih, Rončević je rekao da to ovisi o količini cjepiva koja će biti dostavljena. Računamo s najavljenim dozama do kraja veljače, koje bi trebale dolaziti sličnom dinamikom kao do sada, kazao je dodavši da je o točnim datumima dostave sljedećih količina za sada teško govoriti.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Vladimir Mozetič rekao je da se s današnjim danom završava prva faza cijepljenja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu na razini primarne zdravstvene zaštite i izvanbolnične specijalistike, a nakon toga krenut će se u postupno procjepljivanje građana.

Cjepni punktovi na području Rijeke će biti u makrocentru Zamet, Ulica Bože Vidasa 2 te u makrocentru Vežica, Ulica Martina Kontuša 18, a termini će biti objavljeni u medijima.

I Mozetič je pozvao građane da se nastave javljati svojim liječnicima obiteljske medicine, kako bi se napravile prioritetne liste osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika.

Ova početna faza će nam biti od velike koristi, kako bismo postavili sustav cijepljenja i pokazali način za prijavu osiguranika, zaključio je Mozetič.


U Karlovačkoj županiji dvije osobe umrle, šest novooboljelih

U Karlovačkoj županiji umrle su dvije osobe, a šest je novooboljelih od COVID-19 bolesti, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Novozaraženi su iz Karlovca, Ogulina, Duge Rese i Cetingrada. Na bolničkom je liječenju 59 pacijenata, a na respiratoru jedan. U samoizolaciji je 280 osoba. Prijavljena su četiri kršenja mjere samoizolacije.

Od prvog slučaja zaraze u Karlovačkoj županiji umrla je 261 osoba, a oboljelo njih 7602.


U Šibensko-kninskoj županiji tri novooboljele osobe, jedna osoba preminula

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri su osobe oboljele od covid-19 infekcije, a preminula je jedna osoba starije životne dobi koja se liječila u šibneskoj bolnici, izvijesti je lokalni stožer Civilne zaštite.

Trenutno je 107 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 20 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 13 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 453 osobe.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 12 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U proteklom tjednu, od 11.-17. siječnja 2021., ukupno je oboljelo 175 osoba: 77 ih je s područja Šibenika, 10 s područja Drniša, 32 osobe su s područja Knina, 20 ih je s područja Vodica, po šest osoba s područja Tisnog i Pirovca.

Četiri su osobe s područja Primoštena, po tri osobe s područja Promine i Bilica, po dvije osobe s područja Kistanja i Tribunja, po jedna osoba s područja Biskupije, Unešića i Skradina te sedam osoba koje borave na području naše županije, a prebivalište im je drugdje.


U Osječko-baranjskoj županiji 12 novozaraženih i pet preminulih

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek na koronavirus je testirano 113 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno, a u istom razdoblju preminulo je pet osoba, izvijestio je u ponedjeljak osječko-baranjski stožer civilne zaštite.

Po tri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Đakova, Našica i Osijeka, a po jedna je iz Belišća, Čepina i Darde.

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba. Njih 74 je u KBC-u od kojih su 15 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 32 pacijenta.

U zadnja 24 sata preminulo je pet osoba u dobi od 62 do 79 godina. Na području  županije u samoizolaciji se nalazi 736 osoba, priopćio je stožer.

Policijski službenici provjerili su osam osoba u samoizolaciji i sve zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 110 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite tijekom vikenda obavili su 98 nadzora provođenja epidemioloških mjera u trgovačkim centrima, prodavaonicama, ugostiteljskim i drugim objektima. Utvrdili su 18 nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.

Načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan najavio je da u utorak stiže četvrta pošiljka cjepiva te se nastavlja cijepljenje prema utvrđenim prioritetima.

“Do sada je na području županije cijepljeno 3450 osoba, a od sutra počinje cijepljenja osoba koje su već primile prvu dozu cjepiva“, rekao je te dodao kako je ukupan broj oporavljenih od početka epidemije do sada na području županije 14.446 osoba.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 22 nova slučaja zaraze, dvije osobe umrle

Na području Splitsko-dalmatinske županije obrađeno je 139 testova te su utvrđena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom dok su dvije osobe umrle, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrle su dva 79-godišnjaka koji su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju.

Najviše novooboljelih je iz Splita (11), po  tri iz Sinja i  Podbablja, dvije iz Zagvozda te po jedna osoba iz Imotskog, Kaštela i Milne.

Od ukupnog broja novooboljelih 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji je 2026 osoba.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 115 covid pozitivnih osoba od kojih devet na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.


U Istarskoj županiji samo dvije novozaražene osobe, počinje docjepljivanje

U Istarskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježene su samo dvije novozaražene osobe, a  testirano je 56 briseva na COVID-19, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite, dodavši da danas počinje docjepljivanje drugom dozom cjepiva.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 56 uzoraka briseva na COVID-19 te su potvrđene dvije novozaražene osobe s područja županije.  Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, a za jednu je epidemiološka obrada u tijeku”,  naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U međuvremenu od jučer se oporavilo 25 osoba, pa je trenutno u Istri 172 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi 986 osoba.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 51 osoba, od toga je šest osoba u respiracijskom centru.

Prema informacijama županijskog Stožera CZ, u Istarskoj županiji je do sada cijepljeno ukupno 2198 osoba.

Danas će se započeti s docjepljivanjem drugom dozom već cijepljenih osoba, pa će u županijskom Zavodu za javno zdravstvo biti zaprimljeno novih 1170 doza cjepiva.


Dubrovačko-neretvanska županija bez novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, a oporavilo se 19 osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

U dubrovačkoj bolnici liječi se 21 osoba. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.
U samoizolaciji su 602 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je pet kršenja te mjere, sve na graničnim prijelazima, što je ukupno 214 slučajeva od početka pandemije.

Među oporavljenima je 11 osoba iz Dubrovnika, pet iz Metkovića te po jedna iz Konavala, Ploča i Pojezerja.

Od jučer su obrađena su 24 uzorka, a od početka pandemije ukupno 36 319.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji dvije osobe umrle, tri novooboljele

Dvije su osobe umrle od COVID-19 bolesti, a tri su novooboljele u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima je po jedna osoba iz Babine Grede, Vukovara i Tovarnika. Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 8136 osoba od kojih je 7811 izliječeno, a umrlo je 175 osoba.

Hospitalizirano je 48 osoba, a u samoizolaciji ih je 502. Do sada su testirane 37.384 osobe, a u protekla 24 sata 100 osoba.


U Sisačko-moslavačkoj županiji samo jedna novozaražena osoba

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježena je samo jedna novozaražena osoba koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Novooboljela osoba od covida-19 je iz područja Dvora.

Bez obzira što se u posljednje vrijeme broj novozaraženih smanjuje, Stožer i dalje apelira na stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

(Hina)