Županije javljaju stanje s novozaraženima; situacija u Sisačko-moslavačkoj zabrinjavajuća


Zadarska županija: Trojica umrla i 23 novozaražene osobe

U posljednja 24 sata na području Zadarske županije 23 su osobe zaražene koronavirusom, a u Općoj bolnici u Zadru od posljedica covida-19 umrla su trojica u dobi od 68, 80 i 91 godinu, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Testirana su 304 uzorka, pod aktivnim su nadzorom 1103 osobe, a oporavilo se njih 65.

Među novooboljelima sedam je osoba iz Zadra, po četiri su iz Preka i Sv. Filipa i Jakova, po dvije iz Biograda, Pakoštana i Poličnika te po jedna osoba iz Kali i Privlake.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici u Zadru liječi se 29 oboljelih, od kojih je četvero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici u Biogradu na Moru na liječenju je osmero pacijenata.

Policija nije utvrdila nijedno kršenje samoizolacije.


Slavonski Brod: 31 novozaraženi i dvoje umrlih; Požega: 10 novih slučajeva zaraze

U Brodsko-posavskoj županiji u utorak je potvrđen 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, dok je u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji evidentirano 10 novooboljelih, izvijestili su županijski stožeri civilne zaštite.

Umrle osobe su u dobi od 80 i 86 godina, a među novooboljelima u Brodsko-posavskoj županiji 26 je potvrđeno PCR, a pet antigenskim testom. U toj županiji trenutno su 154 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih su njih 73 na bolničkom liječenju, a osam pacijenata pri liječenju treba potporu respiratora. Pod mjerom samoizolacije na području te županije su 722 osobe.

U susjednoj Požeško-slavonskoj županiji u utorak je potvrđeno 10 novozaraženih osoba. U toj županiji trenutno je 119 zaraženih osoba od kojih su 33 na bolničkom liječenju. Među pozitivnima na koronavirus kojima je određeno liječenje kod kuće je i 53-godišnji Požežanin kojeg je policija, unatoč propisanoj mjeri, u ponedjeljak ujutro zatekla kako vozi automobil.

Policija o tom slučaju još provodi istragu, a potvrde li se sumnje u kršenje mjera slijedi mu kaznena prijava. U samoizolaciji u Požeško-slavonskoj županiji je 219 osoba.


U Ličko-senjskoj županiji dvije osobe umrle i 11 novozaraženih

Dvije umrle osobe i novih 11 zaraženih covidom-19 bilježi u zadnja 24 sata Ličko-senjska županija u kojoj je sedam osoba izliječeno, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U bolnici u Gospiću umro je Gospićanin star 83 godine, a u zadarskoj bolnici 91-godišnji korisnik Doma za starije i nemoćne iz Udbine.

Od 11 novooboljelih osam su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Udbini te po jedna osoba iz Otočca, Novalje i Korenice. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Na gospićkom COVID odjelu liječi se 17 ljudi.

Pod mjerom samoizolacije je 176 osoba.

Od početka pandemije u Ličko-senjskoj županiji ukupno je zaraženo 2767 ljudi, 97 osoba je umrla, izliječena je 2621 osoba, a još je 49 aktivnih slučajeva zaraze.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji tri osobe umrle i 47 novozaraženih

Tri su osobe umrle, a 47 novih je zaraženo covidom-19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je u zadnja 24 sata obradila ukupno 610 testova, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split umrla su dvojica muškaraca u dobi od 72 i 78 godina te žena stara 63 godine.

Uz brojne komorbiditete ove su osobe bile pozitivne na covid infekciju.

Među novozaraženim osobama najviše ih je iz Splita (20), šest iz Jelse, po četiri iz Solina i Trogira, tri iz Kaštela, po dvije iz Hvara i Selca te po jedna iz Imotskog, Trilja, Dugog Rata, Klisa, Sutivana i Ciste Provo.

Od ukupnog broja novooboljelih 28 osoba su kontakti prethodno zaraženih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

U županiji je ukupno 1960 osoba ju samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u je 112 zaraženih osoba, od kojih je 11 na respiratoru.


U Šibensko-kninskoj županiji 20 novozaraženih, umro muškarac

Novih 20 osoba zaraženih koronavirusom i jednu umrlu broji Šibensko-kninska županija u zadnja 24 sata, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Umro je muškarac starije dobi koji se od covida-19 liječio u šibenskoj bolnici. Trenutno je u županiji 113 aktivnih slučajeva zaraze. U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, a u kninskoj njih 13. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 465 osoba.

U posljednja 24 sata na koronavirus je testirano 175 uzoraka.


U Karlovačkoj županiji 21 novozaraženi

Novi 21 slučaj koronavirusa bilježi u zadnja 24 sata Karlovačka županija, gdje se bolnički liječe 53 zaražena pacijenta od kojih su dva na respiratoru, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Karlovca je sedam novooboljelih osoba, iz Duge Rese i Draganića po četiri, iz Rakovice dvije te po jedna iz Ozlja, Slunja, Barilovića i Cetingrada.

U samoizolaciji su 274 osobe, a tri je policija prijavila zbog kršenja te mjere.

Od prvog slučaja zaraze u Karlovačkoj županiji ukupno su od covida-19 oboljele 7623 osobe, a umrla je 261.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 17 novozaraženih

Novih 17 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je devet utvrđeno brzim antigenskim testom, bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj se oporavilo 26 osoba.

Županijski Stožer civilne zaštite u utorak je izvijestio da je zaraženo osam osoba iz Dubrovnika, četiri iz Korčule, tri iz Metkovića te po jedna iz Konavala i Ploča.

Među zaraženima je jedan korisnik Doma za starije Dubrovnik “Thermotherapia”.

Ukupno je zaraženo 13 žena i četiri muškarca, a za njih devetero utvrđena je epidemiološka veza.

Oporavilo se 26 osoba, od kojih po šest iz Dubrovnika i Župe dubrovačke, po tri iz Korčule i Lumbarde, dvije iz Metkovića, po jedna s Mljeta, iz Ploča, Pojezerja, Trpnja i Vele Luke te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 21 osoba. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 615 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja te mjere, od čega dva na graničnim prijelazima, što je ukupno 217 od početka pandemije.

Od jučer je obrađeno 209 uzoraka, a od početka pandemije njih ukupno 36.528.


Četvero novozaraženih koronavirusom, umrla dvojica muškaraca

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata utvrđeno je četvero novozaraženih koronavirusom, a dva su muškarca u dobi od 69 i 81 godine umrla, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U 24 sata testirano je 40 uzoraka. Među novozaraženima troje je iz Virovitice, a jedna osoba je iz Pitomače.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 43-oje oboljelih, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije jedan.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo su 3297 osoba, a 89 je umrlo.


U PGŽ 44 novoobooljela od covida, četvrti dan bez umrlih osoba

Na području Primorsko-goranske županije u protekla 24 sata su 44 novozaražene osobe  koronavirusom, a četvrti dan zaredom u KBC-u Rijeka nije umrla ni jedna osoba oboljela od covida-19, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Ozdravila je 151 osoba, tako da je aktivnih slučajeva covida-19 u županiji 677, za 106 manje nego dan ranije.

Laboratorijski su obrađena tijekom proteklog dana 693 uzorka, a udio pozitivnih je 6,3 posto.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka je na liječenju pet novih pacijenata oboljelih od covida-19, pa su sada hospitalizirana 72 pacijenata, među kojima ih je šest na respiratoru.


U Istarskoj županiji 13 novozaraženih osoba, počelo docjepljivanje

U Istarskoj županiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom a trenutno je u Istri 157 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, izvijestio je u utorak istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 390 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđeno 13 novozaraženih osoba s područja županije. Za deset osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe”, navodi se iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodaje kako se u epidemiološkoj obradi nalaze se tri sobe.

U međuvremenu od jučer se oporavilo 28 osoba, pa je trenutno je u Istri 157 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 998 osoba.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju su 52 osobe, od toga je sedam osoba u respiracijskom centru.

Tijekom jučerašnjeg dana 2. dozom docijepljeno je 354 osoba.

“Čim je cjepivo stiglo, započelo je drugo cijepljenje onih koji su prije tri tjedna primili prvu dozu. Najprije je docijepljeno 85 zdravstvenih djelatnika iz Opće bolnica Pula i Zavoda za hitnu medicinu, a 269 doza cjepiva otišlo je Domovima za starije. Tko će se još moći cijepiti iz ove pošiljke cjepiva, vidjet ćemo nakon što prvom dozom cijepimo još one korisnike i djelatnike Domova i zdravstvene djelatnike koji su se u međuvremenu javili za cijepljenje”, rekao  je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.

Ističe kako je trenutno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti interes je daleko veći nego što trenutno stiže cjepiva.


Osječko-baranjska županija: 28 novozaraženih koronavirusom, umrla jedna osoba

Od posljedica zaraze koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata umrla je jedna osoba, u dobi od 73 godine, a potvrđeno je 28 novozaraženih osoba, objavio je u utorak županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, u zadnja 24 sata, za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus su testirana 254 uzoraka od kojih je 28 bilo pozitivno, odnosno 13 posto.

Najviše novoboljelih, po pet, bilo je na području Osijeka i Našica te Đakova i Valpova, po četiri, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, priopćeno je iz Stožera.

Na bolničkom liječenju nalazi se 105 osoba oboljelih od koronavirusa, i to 75 u osječkom KBC-u, od kojih su 15 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata.

Na području Županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 778 osoba. Policijski službenici provjerili su 17 osoba u samoizolaciji, i u samo  jednom slučaju, u Belom Manastiru, utvrdili su kršenje te mjere, dok su sve ostale osobe zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 108 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite u zadnja 24 sata obavili su 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera te utvrdili tri nepravilnosti i izdali naloge za njihovo otklanjanje, navode u osječko-baranjskom Stožeru.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 61 novozaražena osoba koronavirusom

U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata zabilježena 61 osoba oboljela od zarazne bolesti covid-19, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 19 osoba je s područja Petrinje, 18 iz Siska, sedam iz Kutine, četiri iz Hrvatske Kostajnice, po tri osobe iz Gline, Popovače i Novske, dvije iz Velike Ludine, te po jednoj osobi iz Martinske Vesi i Lekenika.

Županijski Stožer civilne zaštite ponovno upozorava na potrebu dosljednog pridržavanja mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u ponedjeljak da će stanovnici Sisačko-moslavačke županije, koji su među prvima cijepljeni protiv koronavirusa, drugu dozu cjepiva primiti krajem ovog i početkom idućeg tjedna.

“Riječ je o datumima 23., 25., i 26. siječnja te drugim datumima. U jednom od tih dana cijepit će i dr. Sanja Musić Milanović kao i drugi epidemiolozi, liječnici drugih specijalnosti i drugi stručnjaci HZJZ-a”, priopćio je HZJZ, odgovarajući na velik interes medija u vezi s nastavkom cijepljenja protiv koronavirusa na području Sisačko-moslavačke županije.

Napominju i da zbog situacije na terenu datumi cijepljenja mogu varirati te se dogovaraju iz dana u dan.

(Hina)