Županije javljaju kakvo je stanje s novozaraženima; Sisačko-moslavačka i dalje među područjima s najviše novih slučajeva


U Ličko-senjskoj županiji jedna osoba umrla, deset novooboljelih

U Ličko-senjskoj županiji od bolesti COVID-19 umrla je 91-godišnja korisnica Doma za starije u Udbini, a od deset novooboljelih četiri su osobe iz tog doma, podaci su županijskog Stožera Civilne zaštite od četvrtka.

Osim u Udbini novooboljele imaju Novalja, Korenica, Gospić i Senj, te traje epidemiološka obrada njihovih kontakata.
Ukupno je u županiji oboljelo 2785 osoba, aktivnih je 59 slučajeva, umrlo je 99 ljudi, a izliječeno njih 2627, od kojih pet s jučerašnjim danom.

Na liječenju u gospićkoj bolnici je 18 osoba.
U samoizolaciji je 178 ljudi, a policija je utvrdila jedno kršenje te mjere.


U Brodsko-posavskoj županiji 11 novooboljelih

Na području Brodsko-posavske županije u četvrtak je zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima Stožera civilne zaštite u ovoj županiji trenutno je 159 osoba pozitivno na koronavirus.

Među oboljelima 63 osobe su na bolničkom liječenju, od kojih sedam osoba pri liječenju treba potporu respiratora.

Pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji je 715 osoba. Trenutna sedmodnevna incidencija oboljelih od koronvirusa u ovoj županiji je 156 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Od početka pandemije pozitivne nalaze na koronavirus imalo je 7695 stanovnika Brodsko-posavske županije, a preminule su 122 osobe pozitivne na koronavirus.

Policijska uprava brodsko-posavska u četvrtak je izvijestila o dva slučaja krivotvorenja negativnih nalaza na koronavirus. Krivotvorene nalaze imali su jedan bosanskohercegovački državljanin ( 53) i jedan i hrvatski državljanin (38). Policija protiv oba muškarca podnosi kaznene prijave.


U Karlovačkoj županiji jedna umrla osoba, a 26 novozaraženih

U Karlovačkoj je županiji 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Devet novozaraženih je iz Karlovca, iz Duge Rese ih je pet, Ogulina tri, Draganića i Generalskog Stola dva, a po jedan novi slučaj imaju Ozalj, Netretić, Žakanje, Krnjak i Rakovica.

Ukupni broj umrlih u bolnicama u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi od izbijanja pandemije je 263, od 7686 zaraženih osoba.

Trenutno se u bolnicama Karlovačke županije liječi 50 covid pozitivnih pacijenata, u posljednja 24 sata novoprimljena su tri pacijenta – jedan u Ogulinu i dva u Karlovcu. Na respiratoru u karlovačkoj bolnici su četiri pacijenta.

U protekla 24 sata otpuštene su četiri osobe, a s njima od početka pandemije 573 osobe.

U samoizolaciji se nalazi 278 osoba od kojih su tri prijavljene za kršenje te mjere.

Inspekcije Stožera civilne zaštite u nadzoru provođenja protuepidemijskih mjera u Karlovcu i Slunju nisu utvrdile nepravilnosti.


U Požeško-slavonskoj županiji 16 novozaraženih

Novih 16 osoba zaraženih koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Požeško-slavonska županija, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji je trenutno 141 osoba pozitivna na covid-19, a 34 su u bolnici. Mjera samoizolacije određena je za 214 osoba. Za dvojicu muškaraca u dobi 54 i 55 godina policija utvrdila da krše tu mjeru.

U srijedu prijepodne tijekom redovne kontrole policajci ih nisu zatekli na prijavljenim kućnim adresama u Sulkovcima i Pleternici. Protiv njih se podnose prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.


U Osječko-slavonskoj županiji potvrđeno 37 novozaraženih, jedna osoba umrla

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrla je jedna 70-godišnja osoba s područja Osječko-baranjske županije, a potvrđeno je 37 novih slučajeva zaraze, objavio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, u zadnja 24 sata, za područje Osječko-baranjske županije testirano je 255 uzoraka, od kojih je 37 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše novozaraženih, njih 11, je iz Osijeka, šest je iz Đakova dok ostala mjesta imaju manji broj novoboljelih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

U ovom trenutku je 107 osoba je na bolničkom liječenju, i to 79 u osječkom KBC-u, od  kojih je 13 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici u  Našicama hospitalizirano 28 pacijenata.

Trenutno se u samoizolaciji nalaze 784 osobe, a policija je provjerila 21 osobu u samoizolaciji, svi su zatečeni kod kuće. Obišli su i 136 ugostiteljskih objekata te nisu uočili nepravilnosti, izvijestio je Hampovčan.

Govoreći o stanju u đakovačkom domu za starije osobe kazao je kako je koronavirusom do sada zaraženo 86 korisnika doma i 15 djelatnika.
“Za očekivati je da je ovo maksimum jer u posljednja tri dana nismo imali novozaraženih. Do sada je hospitalizirano devet korisnika toga doma i svi imaju blaže simptome”, istaknuo je načelnik Hampovčan.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 30 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je četrnaest utvrđeno brzim antigenskim testom, a oporavilo se 38 osoba, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražena je 21 osoba iz Dubrovnika, dvije iz Smokvice, po jedna iz Blata, Dubrovačkog primorja, Konavala, Korčule i Ploča te dvije koje nemaju prebivalište u županiji.

„Od spomenutih slučajeva pet je korisnika Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia“, navode iz županijskog stožera civilne zaštite.

Ukupno je zaraženo 17 osoba muškog spola i 13 osoba ženskog spola, a za njih 21 je utvrđena epidemiološka veza.

Oporavilo se 38 osoba, od kojih je osam iz Dubrovnika, sedam iz Blata, šest iz Korčule, četiri iz Župe dubrovačke, po tri iz Metkovića i Opuzena, dvije iz Konavala, po jedna iz Ploča i Vele Luke te tri koje nemaju prebivalište u županiji.

Od jučer obrađeno je 215 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 36.915.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 21 osoba. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji su 582 osobe.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih mjera.


U Zadarskoj županiji 39 novozaraženih koronavirusom

Na području Zadarske županije 39 je novozaraženih osoba koronavirusom, a ukupno su aktivna 274 slučaja, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka, a pod nadzorom je 1060 stanovnika.

Među novozaraženima 13 ih je u Zadru, po petero u Benkovcu i Posedarju, troje u Sv. Filipu i Jakovu, po dvije osobe u Poličniku, Ražancu i Sukošanu te po jedna u Biogradu, Bibinjama, Gračacu, Pašmanu, Privlaci, Škabrnji i Zemuniku Donjem.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 26 oboljelih, od kojih je četvero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na liječenju je troje pacijenata.

Policija je evidentirala dva kršenja samoizolacije.


U Primorsko-goranskoj županiji umrle dvije osobe, 70 novozaraženih

Dvije osobe su umrle, a novih 70 je zaraženo koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Ozdravilo je 12 osoba, a nakon 12 uzastopnih dana pada povećao se broj aktivnih slučajeva zaraze i sada ih je 707.

Tijekom protekla 24 sata laboratorijski je obrađeno 566 uzoraka, a udio pozitivnih je 12,3 posto.

Prema podacima ravnateljstva riječkog KBC-a, na bolničkom liječenju je 57 osoba od kojih je jedna na respiratoru.


U Istri devet novozaraženih, umrle dvije osobe

Novih devet slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u posljednja 24 sata dok su u pulskoj Općoj bolnici umrle dvije covid pozitivne osobe s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 240 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno devet novozaraženih osoba s područja županije. Za šest osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod jedne osobe epidemiološki radi o uvezenom slučaju s područja Siska”, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite napominjući kako se u epidemiološkoj obradi nalaze dvije osobe.

Od jučer se oporavilo 16 osoba, trenutno je u Istri 139 aktivnih slučajeva dok se u mjerama samoizolacije nalazi 899 osoba. Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 40 osoba, od toga su četiri osobe u respiracijskom centru.

U pulskoj bolnici u srijedu su umrle dvije covid pozitivne osobe, u dobi od 82 i 78 godina s pridruženim kroničnim bolestima.

“Držimo jedan kontinuitet po pitanje broja novozaraženih i ne očekujemo porast ni do kraja tjedna. Dakle, ulazimo u jedno povoljno razdoblje uz poziv građanima da i dalje budu odgovorni i disciplinirani jer u borbi protiv virusa nema opuštanja”, poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji jedna osoba umrla i 15 novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji od posljedica koronavirusa umrla je jedna osoba dok je 15 novih pozitivnih osoba na covid-19, izvjestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novopozitivnima četiri su osobe iz Županje, po dvije iz Borova, Mohova i Vinkovaca, te po jedna iz Nuštra, Otoka, Privlake, Slakovaca i Vukovara. Umrla je jedna osoba.

Od početka epidemije u županiji je od covid-19 oboljelo je 8187 osoba, od kojih su 7853 osobe izliječene, a umrlo je 176 osoba.

Trenutno su 52 osobe hospitalizirane, a u samoizolaciji se nalazi 459 osoba.

Do sada su u Vukovarsko-srijemskoj županiji na covid-19 testirane 37974 osobe od kojih u protekla 24 sata njih 167.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 54 nova slučaja zaraze koronavirusom

Na području Sisačko-moslavačke županije potvrđena su 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Kako stoji u dnevnom izvješću 15 je osoba iz Siska, 13 iz Petrinje, 10 iz Novske, osam iz Kutine, tri iz Gline, po dvije osobe su iz Martinske Vesi i Lekenika te jedna osoba iz Popovače.

Stožer upozorava građane kako je u cilju sprječavanja širenja pandemije i nadalje nužno dosljedno pridržavanje mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

(Hina)