Županije javljaju broj novozaraženih; jedna nedavno imala tek jednu osoba, danas već višestruko više


Osijek: U županiji 66 novozaraženih, virus i u đakovačkom Domu za starije

Od 361 uzorka testiranog u zadnja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 66 osoba u Osječko-baranjskoj županiji, a zaraza je potvrđena kod 38 korisnika te pet djelatnika Doma za starije i nemoćne u Đakovu.

Da se virus probio u đakovački dom u srijedu je potvrdio voditelj Službe za epidemiologiju u županijskom Zavodu za javno zdravstvo Tomislav Dijanić, navodeći da je zaraza potvrđena kod 38 korisnika i pet djelatnika doma.

“Većina njih je asimptomatska ili s blagom kliničkom slikom. Prvi slučaj pojavio se 4. siječnja nakon čega su rađena testiranja kontakata i tako smo došli do broja od 43 pozitivne osobe”. rekao je Dijanić.

Naglasio je da u zadnja tri dana nema novozaraženih u domu, a testiranja se obavljaju svakodnevno.

Među novozaraženima u županiji u zadnja 24 sata najviše ih je sa šireg područja Osijeka, njih 29, slijedi Đakovo s pet zaraženih, Donji Miholjac s četiri te Našice i Belišće s tri.

I općine Đurđenovac i Čepin bilježe po tri novopozitivne osobe, općine Jagodnjak, Podgorač i Strizivojna po dvije, a po jedna je iz općina Antunovac, Bizovac, Marijanci, Darda, Draž, Kneževi Vinogradi, Viljevo, Bilje, Petlovac i Satnica Đakovačka.

Na bolničkom liječenju je 109 osoba, njih 72 su u KBC-u od kojih su 22 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenata. Na području županije u samoizolaciji je 787 osoba.

Županijski Stožer donio je preporuku ravnateljima osnovnih i srednjih škola na području županije o načinu provođenja nastave.

Po prijedlogu Stožera, nastava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola i učenike četvrtih razreda srednjih škola održavat će se u školama. Nastava za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih te učenike prva tri razreda srednjih škola odvijat će se po modelu nastave na daljinu.

“Praktična nastava srednjoškolaca odvijat će se po modelu ‘licem u lice’. Konačnu odluku o modelu provođenja nastave donose ravnatelji škola uz prethodnu suglasnost osnivača i Stožera“, izvijestili su iz Stožera.


U Brodsko-posavskoj županiji 27 novooboljelih, umrla jedna osoba

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u srijedu je potvrdio 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom i jedan smrtni slučaj 85-godišnje osobe pozitivne na koronavirus.

U ovoj županiji trenutno je 205 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih je 70 na bolničkom liječenju. Potporu respiratora pri liječenju treba sedam bolničkih pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji pozitivne nalaze na koronavirus imalo je 7.468 osoba. Među umrlima je 115 osoba bilo je pozitivno na koronavirus.

Preventivnom mjerom samoizolacije u ovoj županiji trenutno je obuhvaćeno 659 osoba.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 185 novooboljelih, umrle dvije žene

Splitsko-dalmatinska županija u posljednja 24 sata bilježi porast broja novooboljelih od koronavirusa kojih je danas ukupno 185, a dvije su žene umrle u bolnici, doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Od ukupnog broja novooboljelih, 93 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
“Ukupno se 2200 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 135 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se osam osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrle su dvije žene u dobi od 83 i 84 godine koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 829 obrađenih testova danas je 185 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid infekciju, najviše iz Splita 76, Kaštela 22, Sinja 16 i Solina 12.

U Hvaru je šestero pozitivnih, po pet u Makarskoj i Omišu, a po četiri iz Trilja, Muća i Hrvaca po četiri. Po troje ih je zaraženih u Runovićima i Otoku, po dvoje u Supetru, Dicmu, Jelsi, Dugom Ratu, Podstrani i Milni, dok je po jedan covid pozitivni pacijent zabilježen u Trogiru, Vrgorcu, Vrlici, Bolu, Baškoj Vodi, Brelima, Dugopolju, Gradacu, Lećevici, Podbablju, Šolti, Tučepima i Cisti Provo.


Dubrovačko-neretvanska županija s 37 novozaraženih, devet iz Doma za starije

Novih 37 koronavirusom zaraženih osoba u zadnja 24 sata bilježi Dubrovačko neretvanska županija, među kojima je devet korisnika dubrovačkog Doma za starije “Thermotherapia”.

Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je objavio da je kod devet novozaraženih koronavirus utvrđen brzim antigenskim testom.

Zaraza je potvrđena kod 23 osobe iz Dubrovnika, pet iz Blata, dvije iz Župe dubrovačke, po jednoj iz Dubrovačkog primorja, Korčule, Kule Norinske, Metkovića, Ploča i Stona, te jednoj koja nema prebivalište u županiji.

Zaraženo je 17 muškaraca i 20 žena, a za njih 22 je utvrđena epidemiološka veza.

U županiji se oporavilo 26 osoba, od kojih 16 iz Dubrovnika, po tri iz Konavala i Župe dubrovačke, dvije iz Ploča te po jedna iz Metkovića i Vele Luke.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 30 osoba. Pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 631 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su četiri kršenja te mjere, od čega tri na graničnim prijelazima, što je ukupno 184 kršenja od početka pandemije.

Od jučer su obrađena 304 uzorka, a od početka pandemije ukupno 35.472


U Požeško-slavonskoj županiji 19 novooboljelih, u izolaciji župan Tomašević

U Požeško-slavonskoj županiji je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od utorka je u izolaciji i župan Alojz Tomašević koji je pozitivan na taj virus.

Kako je u srijedu izvijestio Stožer civilne zaštite, u županiji je trenutno 245 osoba pozitivnih na novi koronavirus. Na bolničkom liječenju su 63 osobe, a preventivnom mjerom samoizolacije obuhvaćena je 421 osoba.

Policijska uprava požeško-slavonska u srijedu je izvijestila da još obrađuje slučaj s deset osoba koje su zatečene bez maski dok konzumiraju pića u jednom ugostiteljskom objektu u Požegi. Skupina je otkrivena tijekom redovne kontrole provođenja epidemioloških mjera u utorak oko 21.20 sati u Industrijskoj ulici u Požegi.


U Šibensko-kninskoj županiji 50 novozaraženih

Novih 50 osoba zaraženih koronavirusom broji u zadnja 24 sata Šibensko-kninska županija, gdje je trenutno 157 aktivnih slučajeva zaraze, objavio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 30 zaraženih osoba od kojih su dvije na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 17 osoba.

Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 645 osoba. U posljednja 24 sata na koronavirus su testirana 172 uzorka. Iz Stožera mole građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.


U Ličko-senjskoj nema umrlih od covida, novooboljelih troje

U Ličko-senjskoj županiji nema umrlih od covida u posljednja 24 sata, tri su nova slučaja zaraze i to dva u Gospiću i jedan u Otočcu, a 16 je osoba izliječeno, priopćio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

S današnjim je danom 19 osoba na liječenju na Covid odjelu Opće bolnice u Gospiću.
U županiji je do sada covid dijagnosticiran kod 2735 ljudi, a 92 su osobe umrle. Ukupno je izliječenih 2580, a još se liječe 63 osobe.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji troje mrtvih i 27 novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji umrle su tri osobe, a 27 je novozaraženih koronavirusom, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novopozitivnima sedam je osoba iz Vinkovaca, četiri iz Vukovara, dvije iz Jarmine, te po jedna iz Andrijaševaca, Babine Grede, Bobote, Bogdanovaca, Bršadina, Đeletovaca, Marinaca, Gunje, Ivankova, Novih Mikanovaca, Otoka, Soljana, Sotina i Starih Mikanovaca.

Od početka epidemije u županiji je umrlo 169 osoba, oboljele su 8032 osobe, od kojih je 7686 izliječeno.

Hospitalizirano je 60 osoba oboljelih od COVID-19 bolesti dok se u samoizolacii nalaze 543 osobe.

U protekla 24 sata testirano je 309, a ukupno do sada 36241 osoba.


U Primorsko-goranskoj županiji 85 novozaraženih, umrla jedna osoba

Od 754 obrađenih uzoraka novih je 85 koronavirusom zaraženih osoba, a jedna je umrla u Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Udjel pozitivnih nalaza na koronvirus u broju obavljenih laboratorijskih testova je 11,3 posto. Ozdravilo je119 osoba, pa je sad u toj županiji aktivan 941 slučaj covida-19.

U riječkoj bolnici nalaze se 82 zaražene osobe, a na respiratoru ih je šest.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 36 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 36 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Kako stoji u dnevnom izvješću, 20 novooboljelih osoba od covida-19 je iz Siska, tri su osobe iz Hrvatske Kostajnice, dvije iz Gline, te po jedna osoba iz Hrvatske Dubice, Novske, Lekenika, Sunje i Martinske Vesi.

Kako bi se spriječilo širenje pandemije, u vrijeme izvanrednog stanja zbog razornog potersa, upozorava Stožer, posebno je važno da se građani županije dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.


U Istri 31 novozaraženih i 32 oporavljenih osoba

U Istri je u posljednja 24 sata potvrđen 31 slučaj zaraze koronavirusom, od toga se za 23 osobe radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok su se od jučer oporavile 32 osobe, izvijestio je u srijedu istarski Stože civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 388 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno 31 novozaraženih osoba s područja županije. Za 23 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod dvije osobe epidemiološki radi o uvezenom slučaju s područja Zagreba i  Italije” – naveli su u priopćenju za javnost iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalazi šest osoba.

Od jučer su se oporavile 32 osobe, trenutno je u Istri 261 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1114 osoba.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 55 osoba, od kojih je petero u respiracijskom centru.


U Zadarskoj županiji 47 novozaraženih koronavirusom

Na području Zadarske županije 47 je novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Testiran je 331 uzorak, pod nadzorom je 1692 stanovnika, a oporavilo se 113 osoba. Trenutačno je aktivno 270 slučajeva zaraze, 135 muškaraca i isto toliko žena.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 42 oboljelih, od kojih je sedmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 13 pacijenata.

Policija je zabilježila sedam kršenja samoizolacije.

Među novooboljelima od COVID-19 u Zadru ih je 17, petero ih je u Preku, četvero u Benkovcu, troje u Ražancu, po dvije osobe potvrđene su u Bibinjama, Kalima, Ninu, Pašmanu, Poličniku i Sukošanu te po jedna u Biogradu, Novigradu, Pagu, Posedarju, Salima i Sv. Filipu i Jakovu.

(Hina)