Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić: Štete od potresa u županiji su ogromne, iznose skoro 1,2 milijarde kuna

16. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić: Štete od potresa u županiji su ogromne, iznose skoro 1,2 milijarde kuna


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić 27. siječnja proglasio je prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom. Gradovi i općine dostavili su prvu procjenu štete koja uključuje stambene objekte, OPG-ove, javne i kulturne ustanove.

kozic u kravarskom4

Župan Kožić danas je posjetio općinu Kravarasko, koja je jedna od najpogođenijih općina ovom elementarnom nepogodom na području Zagrebačke županije. Kožić je podsjetio kako je Vlada RH proglasila 4. siječnja katastrofu za područje Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, dok je on kao župan proglasio prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom. Isto tako pohvalio je odaziv Općina i Gradova koji su dostavili procjenu štete.kozic u kravarskom3

-Procjene su izuzetno visoke, a one pokazuju da je šteta oko 1,2 milijardi kuna. Preko aplikacije prijavljeno 4.731 šteta, a od toga su 3.833 važeće, dok je temeljem toga dosad pregledano 1.836 objekata. -pojasnio je Kožić te dodao kako je Županija oformila i Ured za obnovu te da su oformljena dva dodatna tima za područje općine Kravarsko i Pokupsko kako bi se ubrzala procjena.

stjepan kozic1

-Šest posto objekata ima crvenu naljepnicu, 22 posto objekata ima žutu naljepnicu, a ostatak su objekti sa zelenom naljepnicom. Županija ima oštećena 22 objekta, dakle škola kojima smo osnivači, gdje smo štetu sanirali i nastava se održava. Međutim, ovdje su dvije manje škole dobile crvenu naljepnicu i nastava se odvija u matičnoj školi u Kravarskom. Nadalje, 33 objekta iz zdravstvenog sustava su oštećena, a šteta je oko 4,5 milijuna kuna. Žutu naljepnicu je dobila Specijalna bolnica Bistra i pacijenti su morali biti premješteni. -kazao je Kožić.

stjepan kozic2

Kožić je istaknuo kako je Vlada još 30. prosinca doznačila 10 milijuna kuna, a koje je Županija proslijedila Općinama i Gradovima, a dobiveno je i 5 milijuna kuna iz interventnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a što je također proslijeđeno. -Podsjećam da smo i nakon potresa o ožujku prošle godine za ovu osigurali 3,5 milijuna kuna, a isti iznos je planiran i za sljedeće dvije godine. Isto tako nakon tog potresa obnovili smo sve škole. Posebno se zahvaljujem Vladi RH na interventnoj pomoći. -kazao je zaključno Kožić.Zagrebačka županija pomogla Općini Kravarsko 

Vlado Kolarec, načelnik općine Kravarsko rekao je kako je od 500 objekata 100 značajnije oštećeno, a 22 objekta su za rušenje. -Radi se o domaćinstvima i ljudima koje smo morali smjestiti u kontejnere, dakle 18 obitelji, dok ih je 15 smješteno u drugim objektima. Uspjeli smo uz pomoć Zagrebačke županije i spomenutih sredstava Vlade RH uspjeli smo sanirati dio.  Upravo tim sredstvima osigurali smo 50 dizalica i oko 100 ljudi koji su popravljali te krovove i sve objekte hitne intervencije. -istaknuo je Kolarec dodavši kako je naručeno samo kilometar dimnjaka.

kolarec

Vlado Kolarec, načelnik općine Kravarsko

-Prva procjena šteta je na našem području 170 milijuna kuna. Kod nas nema samo šteta od potresa, već su se otvorila i klizišta koja su nastala kao posljedica potresa. Moramo napraviti 28 elaborata geomehanike kod kuća koje su se dijelom nagnule, a dio ih je još uvijek u opasnosti i što će biti s njima. Tek kad elaborati budu gotovi znat ćemo i konačnu procjenu šteta. -kazao je Kolarec te zahvalio Zagrebačkoj županiji, županu Kožiću i Vladi RH na pomoći.

kozic u kravarskom2 kravrsko kravarsko2 kravarsko1

Facebook Comments