Župan Stjepan Kožić i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Damir Tomljenović održali su u četvrtak, 8. srpnja, u  Zaprešiću prvi radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima nakon održanih lokalnih izbora.

Kožić je uputio iskrene čestitke čelnicima gradova i općina na izbornim rezultatima te izrazio uvjerenje kako će se izrazito dobra suradnja nastaviti i u ovom mandatu.

Glavna tema sastanka bila je sanacija šteta od potresa, a prema procjenama ona u Zagrebačkoj županiji iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna.

„Odmah nakon prvog potresa dobili smo interventna sredstva Vlade RH u iznosu od 10 milijuna kuna te još dodatnih 5 milijuna kuna od Fond za zaštitu okoliša, a spomenuta sredstva su odlukom Županijskog stožera dodijeljena gradovima i općinama“ – rekao je Kožić te podsjetio kako je Vlada RH proglasila prirodnu katastrofu za cjelokupno područje pogođeno potresom.

načelnici

„Novost je zakonska regulativa kojom je omogućeno da Županija može decentralizirana sredstva za školstvo i zdravstvo koje dobiva od države utrošiti na sanaciju od potresa, a Vlada RH će nam ta sredstva nadoknaditi. Riječ je o nešto više od 30 milijuna kuna koje planiramo preusmjeriti za obnovu“– pojasnio je Kožić te najavio kako će Županijska skupština donijeti program te kriterije za dodjelu spomenutih sredstava.

Grad koji je pretrpio značajne štete je grad domaćin današnjeg sastanka, a gradonačelnik Zaprešića Željko Turk najavio je da su elaborati procjene pri kraju i da će se uskoro predstaviti stanarima. Brankica Benc, načelnica općine Rakovec rekla je kako Zagrebačka županija pokazuje konstantnu brigu o ravnomjernom razvoju te posebice skrbi o malim općinama poput Rakovca.

košćec

Razgovaralo se i o funkcioniranju zdravstvenih ustanova u uvjetima pandemije za koje će se rebalansom proračuna trebati osigurati dodatna sredstva. Također, dogovoreno je da se u rujnu održi novi sastanak na kojem će jedina tema biti projekt integriranog prijevoza.

nač1 nač2 nač3 nač4 panian škrobot