Župan Koren poručio kritičarima: ‘Provodimo 5 milijardi kuna investicija, a u obrazovanje ćemo uložiti 130 milijuna kuna’

26. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Župan Koren poručio kritičarima: ‘Provodimo 5 milijardi kuna investicija, a u obrazovanje ćemo uložiti 130 milijuna kuna’


Na konferenciji za medije održanoj u utorak, koprivničko-križevački župan Darko Koren zajedno sa svojim zamjenicima predstavio je što se sve radilo u razdoblju korona krize i kako napreduju kapitalni projekti koji su krenuli prije pandemije.

– Veselim se što smo se vratili u normalno funkcioniranje. S 1. lipnja mogu naglasiti da ćemo početi raditi i funkcionirati kao prije pandemije. Ova kriza definitivno je imala utjecaj na naše aktivnosti, posebice u financijskom segmentu. Nažalost, neki programi su odgođeni ili otkazani, no zato u sektoru obrazovanja smo puno napravili – kazao je.

Dodao je kako s ponosom može istaknuti kako se projekt izgradnje pet školskih dvorana nastavlja. Vlada je dala svoju suglasnost i ove godine kreće se u izgradnju dvorana na području općina Kloštar Podravski, Kalinovac, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno i Rasinja.

– Kod nekih općina ćemo biti formalno nositelji projekta, a negdje sudionici i obratno. Investicije su zajedničke, a financiraju se iz kreditnih i proračunskih izvora – pojasnio je župan.

Istaknuo je kako je projektna dokumentacija za Kloštar Podravski predana i čeka se građevinska dozvola, dok je u slučaju Svetog Petra Orehovca i Žabna natječaj objavljen.

– Uz školske dvorane koji je naš glavni projekt tu je i Centar kompetentnosti koji je u fazi realizacije i pripreme projektne dokumentacije. Prvi dio projekta vrijedan je 30 milijuna kuna, krajem srpnja očekuje se dovršetak projektne dokumentacije, a onda slijedi drugi dio projekta koji je težak gotovo 36 milijuna kuna – naglasio je.

Poručio je kako će se kroz dvije godine u obrazovanje investirati čak 130 milijuna kuna. Župan je još napomenuo da će se milijun kuna uložiti u rekonstrukciju grijanja Srednje škole u Koprivnici.

– Valja spomenuti kako su jučer učenici od 1. – 4. razreda vratili se u školske klupe, što smo ovaj put i mi podržali kao osnivači. Za naše škole osigurali smo sva sredstva za preventivu, sredstva za dezinfekciju i osigurali prijevoz za učenike – dodao je.

Po pitanju gospodarstva podsjetio je da su napravili redizajn programa i proračuna što je rezultiralo rebalansom. Razgovarali su s bankama kako bi pomogli poduzetnicima, ali nažalost do sada je pozitivno reagirala samo Podravska banka, dok s ostalima još pregovaraju.

– Pokušavamo dogovoriti povoljne kreditne aranžmane, uključen je i HBOR te smo povodom te inicijative donijeli 12 gospodarskih mjera vrijednih 5 milijuna kuna. Za poljoprivrednike smo donijeli sedam mjera teških 2,5 milijuna kuna – istaknuo je župan.

Župan se dotaknuo i investicija u zdravstvo gdje je naglasio kako će se u taj sektor investirati 80 milijuna kuna.

– Iako je naša županija bila žarište smatram da smo se dobro nosili s ovim virusom. Službene brojke su 92 osobe zaražene koronavirusom do danas, a od toga 62 osobe su se oporavile, dok je 14 osoba preminulo, 13 je bilo iz Doma za starije i nemoćne iz Koprivnice – pojasnio je Koren.

Kazao je kako se projekt dnevne bolnice, koji je za vrijeme ove krize pretvoren u Covid odjel, nastavlja i tamo će se otvoriti poliklinika vrijedna gotovo 50 milijuna kuna.

– Uz to nastavlja se energetska obnova zgrade paviljona i praonice, osigurali smo pet novih vozila za hitnu medicinu, a planiramo nabaviti još dva te uz to 8 milijuna kuna za sigurnu kuću na novoj lokaciji u suradnji s jednom jedinicom lokalne samouprave. Sada imamo privremeni objekt kapaciteta 10 korisnika – napomenuo je.

Facebook Comments