Koprivničko-križevački župan, Darko Koren organizirao je sa suradnicima prijem za dobitnike nagrade „Šegrt Hlapić“. Riječ je o nagradi koju Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta tradicionalno dodjeljuje najboljoj školi, najboljem majstoru – stručnom učitelju i najboljoj učenici ili učeniku.

Nagrade su uručene na svečanoj Akademiji u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore Strukovnoj školi Đurđevac koja je osvojila nagradu za najbolju školu te učeniku Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci Antonelu Horvatu kao najboljem učeniku.

prijem (3)

 

Ispred đurđevačke strukovne škole bio je prisutan ravnatelj škole, Darko Špoljar, dok je križevački nagrađeni učenik bio u pratnji ravnateljice svoje Srednje škole „Ivan Seljanec“, Gordane Juran Ratković.

DSC_6654

– Drago mi je da smo se ovdje okupili zbog ovakve prigode, a još više kada čujemo da je ravnatelju Špoljaru obnovljen mandat na tom mjestu, za što mogu reći da smo mi kao osnivači zaista zadovoljni jer i ova nagrada i priznanje potvrđuje da je njegov rad bio uspješan. Siguran sam da ćemo tu našu obrazovnu ustanovu zajedno podići na još višu razinu – kazao je uvodno župan Koren.

Naglasio je kako je tu i činjenica vrijedna spomena dobivena uporabna dozvola za Centar kompetentnosti čime će se, uvjeren je, sigurno u sektoru obrtničkih zanimanja podići sve na još višu razinu.

prijem

– I na kraju i sama činjenica zbog koje smo se okupili. A to jest da je proglašena najboljom školom u Hrvatskoj, a dodatno mi je drago da je škola baš iz Đurđevca. Također, iznimno mi je drago da je s nama Antonelo Horvat dobitnik priznanja, koji se obrazuje za kuhara, na čemu mu iskreno upućujemo čestitke jer je svaki takav uspjeh produkt sustava bez čije podrške ne bi ni mogao doći do te razine – istaknuo je župan.

DSC_6670

Nakon njega, okupljenima se obratio Božo Barać, tajnik županijske Obrtničke komore.

– Naša škola je stvarno zaslužila biti najbolja u Hrvatskoj, a isto tako nam je izuzetno drago da je naš učenik proglašen najboljim iz strukovnih zanimanja. Naime, od tri moguće, čak dvije nagrade su došle u našu županiju. Ovo je druga nagrada đurđevačkoj školi, dok je ranije i obrtnička škola u Koprivnici isto dobivala – kazao je.

DSC_6672

Zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo je kako treba puno truda i odricanja da se dođe nečeg ovakvog, te da za svako priznanje koje se dobije treba iznimno mnogo raditi.

– Uvijek se priča da majstora ima premalo i da ih treba više i sigurno da će ovo priznanje biti poticaj da se nastavi u tom smjeru. Imamo pet strukovnih škola u županiji. Ovoga trenutka trebalo bi tri puta više djece u strukovnim zanimanjima da se zadovolje potrebe tržišta rada – naglasio je.

DSC_6673

Ravnatelj Špoljar naglasio je kako mu je posebno drago zbog ostvarenog, jer imaju dobru suradnju i u županiji i izvan te nastoje dobivati što više informacija koje su to potrebe na tržištu pa prema tome oblikovati kurikulum koliko mogu.

– Dobra je stvar da većina učenika iz jedinstvenog modela obrazovanja ostaje kod obrtnika kod kojih je na praksi. Stvarno sam sretan i mogu napomenuti da imamo sve bolju suradnju sa društvima i obrtnicima kako bismo imali što bolje pripremljene kadrove koji izlaze iz naše škole – rekao je.

DSC_6676

Gordana Juran Ratković, ravanateljica Srednje škole „Ivan Seljanec“ napomenula je kako se kod ovakvog izbora za najučenika boduje puno stvari pa stoga smatra da je Antonelu nagradu donijelo to što je s kolegicom osvojio prvo mjesto na natjecanju u Braču.

– No, tu su i njegove ocjene, vladanje i sve ostalo iz školskog djelokruga. Uz njega treba istaknuti i njegovog mentora Mišela Doskočila – kazala je.

DSC_6680

Sâm Antonelo istaknuo je kako namjerava nastaviti obrazovanje i zaposliti se u struci. Dodao je da najviše uživa pripremati ribe, rižota i sl., a cilj mu je Zagrebu upisati još godinu dana u hotelijerstvu, nakon čega bi stekao mogućnost za upis na fakultet.