Gradilišta bioplinskih elektrana u Gregurovcu i Svetom Petru Orehovcu obišli su danas župan Darko Koren i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Franjo Hoić vlasnik je tvrtke Bioplinara organica Kalnik 1 d.o.o. u Gregurovcu i tvrtke Bioplinska elektrana Orehovec d.o.o. u Svetom Petru Orehovcu koje na svojim područjima grade bioplinske elektrane. Hoić je objasnio kako će se električna energija proizvoditi pomoću bioplina nastalog na prirodan način, a da će se kao sirovina koristit kukuruzna silaža, organski otpad i ostale zelene biomase.

Koprivničko-križevačka županija sufinancirala je izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju objekata, a župan Koren je prilikom obilaska radova istaknuo:

„Dojmovi svih nas koji smo se danas okupili ovdje su zaista pozitivni s obzirom da ovakvih projekata nema baš puno u našoj široj regiji. Zadovoljni smo što se ovaj projekt odvija ovdje jer Općina Sveti Petar Orehovec po svim financijskim parametrima spada pod najsiromašnije hrvatske općine, a upravo je ovaj projekt jedan od načina kako da se promijeni stanje u Općini.“

Vrijednost investicija je 7,8 milijuna eura u Gregurovcu i 4,5 milijuna eura u Svetom Petru Orehovcu, a završetak radova očekuje se između travnja i rujna ove godine. Osim u Općini Sveti Petar Orehovec, Franjo Hoić trenutno gradi i dvije bioplinske elektrane snage 2,4 MW i 1MW u Slatini.

Radove su obišli i predsjednik Upravnog odbora tvrtke Ing-Grad d.o.o. Branislav Brizar, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak i njegov zamjenik Dragutin Hendelja te velečasni Ivan Žufika.

prigorski.hr/kckzz.hr

foto: kckzz.hr