Koprivničko-križevački župan, Darko Koren u četvrtak se na ‘kavi s novinarima’ osvrnuo na nedavno održanu đurđevačku manifestaciju Picokijadu.

Kako je rekao, ‘presedan je da nitko iz Županije nije bio pozvan s obzirom da su istu podržali s novčanim sredstvima.

DSC_6564

– Također, na nacionalnoj razini smo surađivali da se manifestacija potpomogne sredstvima Hrvatske turističke zajednice i to u popriličnom iznosu. No, nisu bili pozvani ni saborski zastupnici Mišel Jakšić, ni Darko Sobota, a niti bilo tko od nas iz Županije. Međutim, imamo i ugovorom regulirano pozivanje koje je sada prekršeno pa stoga nećemo niti financirati manifestaciju. Naime, ugovor je prekršen – kazao je Koren.

Dodao je kako mu se čini da je ovdje riječ o postizbornom PTSP-u.

– Uvijek pružam ruku drugoj strani, ali ako me netko za nju ‘ugrize’ i ja odgovaram prikladno. Skandalozno je da se ovako nešto dogodilo jer je ovdje riječ o javnoj, a ne privatnoj manifestaciji – naglasio je.

janci hrvoje

Na njegove prozivke reagirao je i prvi čovjek Đurđevca, Hrvoje Janči.

– Najznačajnija manifestacija u našem gradu i ove je godine dokazala svoju vrijednost. U ozračju kulture, tradicije i baštine ugostili smo mnogobrojne goste i udruge, a javno smo pozivali sve da dođu u naš Đurđevac, da budu dio tradicije i osjete našu gostoljubivost. Reakcija gospodina Korena i problematiziranje oko njegovog sudjelovanja ne mogu zasjeniti našu Picokijadu, a spominjanje financiranja i politički nekorektan govor neće me uvesti u javnu raspravu na ovu temu – istaknuo je.

Dodao je kako župan i on mogu razgovarati o stanju zdravstvenog sustava kakav je bio prije 20 godina i dostupnosti zdravstvene usluge na području Đurđevca i okolnih općina danas, s kojih se u županijski proračun slijeva više od 10 milijuna kuna godišnje samo s osnova rente.

legenda-o-picokima-112-1024x683-2

– Možemo razgovarati i o činjenici da u sporazumu sjevernih županija nema niti jednoga projekta s područja grada, a Đurđevac se uopće niti ne spominje. Dakle, gospodine Korenu, imamo o čemu razgovarati, ali ne preko medija kako to Vi radite. Također, ne provodi se nikakav džihad od strane Grada prema Županiji, već bih rekao upravo suprotno te Vas pozivam da pročitate izjave u medijima na koji način ste se obraćali kad ste govorili o meni i o poziciji i funkciji gradonačelnika koju obnašam u drugom mandatu. Pokušajte pronaći moju nekorektnu izjavu prema Vama – poručio je Hrvoje Janči.

Za kraj, naglasio je kako je Legendi o Picokima Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2007. godine dodijelio trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a bogatstvo kulturno- povijesne baštine i tradicijske temelje prepoznala je i Europska komisija koja je Đurđevcu dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti u očuvanju i njegovanju nematerijalne kulturne baštine.

– Zato svako aludiranje na sprečavanje ostvarivanja sredstava od strane Hrvatske turističke zajednice smatram skandaloznim. Picokijada je gradska, ali i značajna županijska manifestacija. Ako ju ne želite podržati, to pokazuje Vaš odnos prema Gradu Đurđevcu i svima koji sudjeluju u oživotvorenju Legende o Picokima – zaključio je.