Župan Koren: ‘Nikada do sada se nismo susreli s ovakvom krizom pa možemo reći da smo u suštini ispunili sve što je bilo moguće’

14. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Župan Koren: ‘Nikada do sada se nismo susreli s ovakvom krizom pa možemo reći da smo u suštini ispunili sve što je bilo moguće’


Na današnjoj 20. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije raspravljalo se o 21 točki, a najzanimljivije su bile donošenje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za prvo polugodište ove godine i polugodišnje izvješće o radu župana za isto razdoblje.

 

Župan Darko Koren vijećnicima prvo je predstavio polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci gdje je kazao kako su ukupni planirani prihodi i primici bili 740,6 milijuna kuna, a zbog korona krize ostvarilo se 294 milijuna kuna, odnosno 40 posto godišnjeg plana.

– Nikada do sada se nismo susreli s ovakvom krizom pa možemo reći da smo u suštini ispunili sve što je bilo moguće. Prihodi su porasli u usporedbi s 2019. za 47 posto, a upravo kao rezultat zakonskih izmjena u iskazivanju prihoda i rashoda proračuna, ponajviše se to odnosni na plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Taj iznos se povećao i zbog preuzimanja poslova Državne uprave.

koren2

Porezni prihodi se dijele na tri osnovne skupine, a ona koja je nama značajna je porez i prirez, a ostvareni su u iznosu 26,5 milijuna kuna i čine devet posto u odnosu na ukupno ostvarene prihode i primitke te su najveći dio županijskih nenamjenskih prihoda. – kazao je Koren te dodao.

– Do značajnog pada poreznih prihoda, posebno prihoda od poreza na dohodak došlo je uslijed pada gospodarske aktivnosti u prvom polugodištu uzrokovane pojavom bolesti COVID 19. Pad tih prihoda očekuje se i na godišnjoj razini.
Župan je još otkrio kako su ukupni rashodi i izdaci županijskog proračuna izvršeni u iznosu od 289,6 milijuna kuna, što je 40,2 posto od planiranih za 2020. godinu.

koren3

– Kada je riječ o rezultatima poslovanja, ostvaren je višak iz tekućeg razdoblja 4,1 milijun kuna. Iako su u prvom polugodištu 2020. godine ostvareni pozitivni rezultati, zbog utjecaja prenesenih gubitaka iz prethodnih razdoblja 45,5 milijuna kuna, ukupni rezultat je na razini Županije negativan i on iznosi 41,4 milijuna kuna, a najznačajniji utjecaj na rezultat ima sistemski manjak koji je proizašao iz poslovanja Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek koji je kumuliran u prethodnim godinama. – zaključio je župan.

koren4

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna najviše je kritizirao SDP-ov Marko Fucak koji je upozorio na veliki manjak koprivničke bolnice Dr. Tomislav Bardek te je upitao vijećnike koliko godina i u kojem obimu će bolnica akumulirati gubitak.
– Gdje tu kraj. Minus će ostati s obzirom na pandemiju izazvanu korona virusom pa me zanima hoće li se država zaduživati i rješavati te minuse u bolnicama. To će na kraju rješavati taj problem. – upitao je Fucak župana.

skuptina9

Na Fucakovo pitanje župan je kratko odgovorio kako je to pitanje za Vladu, odnosno resorno ministarstvo.
– Radi se o tzv. sistemskom dugu koji osnivači ne mogu riješiti. Na koji će način to država riješiti to ja zaista ne mogu odgovoriti. O tome smo razgovarali s ministrom prilikom nedavne posjete dnevnoj bolnici u Koprivnici, ali nažalost ovo pitanje nije za nas. – kazao je Koren.
Izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna izglasano s 24 glasa za i osam suzdržanih.

Župan je još naglasio kako se ojačala suradnja s jedinicama lokalnih samouprava, unatoč raznim stranačkim i političkim odnosima.
– Suradnja s Vladom RH bila je izrazito dobra, kao i suradnja sa Stožerom civilne zaštite vezano za stanje epidemije u županiji. Kroz paket mjera županijskom gospodarstvo u vrijeme „lockdowna“ pomogli smo s 9,3 milijuna kuna, a solidarnost smo iskazali i kroz smanjenje plaća dužnosnicima i zaposlenicima na tri mjeseca – za kraj rekao je Koren.
Izvješće o radu župana prihvaćeno je većinski s 24 glasa za, pet protiv i 3 suzdržana.

U nastavku sjednice govorilo se još o planu gospodarenje otpadom, stanju nezaposlenosti u 2019. godini, ali i nastavku gradnji sportskih dvorana na području županije.

skupstina skupstina1 skupstina3 skupstina4 skupstina5 skupstina6 skupstina7 skupstina8 skupstina10 skupstina11 skupstina17 skupstina19