Župan Darko Koren: ‘Veliku brigu ulažemo u skrb o starijim osobama, a do sada Županija je osigurala gotovo 9 milijuna kuna’

24. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Župan Darko Koren: ‘Veliku brigu ulažemo u skrb o starijim osobama, a do sada Županija je osigurala gotovo 9 milijuna kuna’


Župan Darko Koren potpisao je u petak ujutro sporazume i ugovore za provođenje programa „Pomoć u kući starijim osobama u 2020. godini“. Pritom je istaknuo kako Koprivničko-križevačka županija veliku pozornost polaže na izvaninstitucionalnu skrb o starijim osobama.

– Od 2009. pa do 2019. godine za provedbu programa „Pomoć u kući“ Županija je osigurala gotovo 9 milijuna kuna, a za „Pomoć u kući i dnevni boravak za starije osobe“ u županijskom proračunu predviđeno je 1,1 milijuna kuna – rekao je.

Dodao je kako su u sklopu programa zaposlene 24 osobe, a uslugama je obuhvaćeno oko 425 starijih osoba.

– Danas potpisujemo pet sporazuma, prvi sporazum je Županija sa 15 općina s koprivničkog i đurđevačkog područja u suradnji s Klubom Mariška. Sporazum je ukupne vrijednosti 1.187.050 kuna, od čega je Županija izdvojila 689.565,00 kuna, a 15 općina 497.485,00 kuna. Financiraju se materijalni troškovi te plaće 17 osoba. Drugi sporazum je Županija i četiri općine s križevačkog područja u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Križevci ukupne vrijednosti 271.592,00 kuna. Treći sporazum je Županija – Grad Križevci – Gradsko društvo Crvenog križa Križevci za program „Pomoć u kući“ ukupne vrijednosti 149.556,00 kuna. Četvrti sporazum je Županija – Općina Virje vrijednosti 30 tisuća kuna s kojim će se sufinancirati pružanje usluga pomoći u kući preko Centra za pomoć u kući „Samarita“ i peti sporazum je Županija – Gradsko društvo Crvenog križa Križevci za program dnevnog boravka za starije ukupne vrijednosti 65.898,00 kuna – kazao je.

Prisutnima se obratio križevački gradonačelnik Mario Rajn koji je naglasio kako je ovaj program nastavak tradicije koja traje već dugo.

– Imamo 59 prigradskih naselja, a četvrtina stanovnika u Križevcima su umirovljeničke dobi, stoga je ovaj sporazum potvrda naše uspješne suradnje s Županijom, za koju moram istaknuti da je konkretna i korektna –rekao je Rajn.

Načelnik općine Virje Mirko Perok kazao kako su ovakvi programi velika pomoć općinama.

– Preko ovakvih programa koji su nužni za naše žitelje zbrinuli smo preko 100-injak starijih osoba. Uz ovaj program naglasio bi i važnost programa „Zaželi“ za koji se nadam da će se nastaviti – naglasio je Perok.

Križevačka ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđica Trbus istaknula je kako su u projektu od 2012. godine i kako su potrebe za ovakvim programima sve veće.

Predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec zahvalila se ispred svih zaposlenika te je naglasila veoma dobru suradnju s Županijom.

– Ovaj program samo je nastavak različitih srodnih programa koje već uspješno provodimo 14 godina. Provodili smo brojne slične programe, no na ovaj smo najponosniji. Sigurni smo u njegovo financiranje, a ovakva pomoć je neophodna za što duži život starijih u kući – zaključila je Čadavec.

mm/prigorski.hr