Nakon što su krajem travnja ove godine u Županijskoj upravi župan Darko Koren i gradonačelnik Nagykanizse, grada sa statusom županije, Laszlo Balogh potpisali Sporazum o suradnji i prijateljstvu, u srijedu 30.lipnja u svečanoj dvorani Gradske uprave u Nagykanizsi upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji između PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft.

Delegaciju Koprivničko-križevačke županije predvodio je župan Darko Koren, a uz župana potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik UO za financije, proračun i javnu nabavu, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća PORA-e Darko Masnec, ravnateljica PORA-e Melita Birčić sa suradnicima te kustosica Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić.

208650390_185887220216278_1213691571595755620_n

Prije potpisivanja Sporazuma, za delegaciju Koprivničko-križevačke županije upriličen je svečani prijem kojem su uz gradonačelnika Laszla Balogha, nazočili i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske Nj.E. Mladen Andrlić, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos, državni tajnik, povjerenik premijera i član Mađarskog parlamenta Peter Cseresnyes, predsjednik Hrvatske državne samouprave Hrvata u Mađarskoj Ivan Gugan te drugi uzvanici i gosti.

Pozdravne riječi prisutnim uzvanicima uvodno nje uputio gradonačelnik Balogh koji je uz zahvalu županu Korenu na podršci i prihvaćanju inicijative istaknuo kako će potpisivanjem Sporazuma Nagykanizsa i Koprivničko-križevačka županija još više ojačati prekograničnu suradnju koja je i osnova za buduće zajedničke projekte, posebno u području kružnog gospodarstva i zaštite okoliša. „Uz zajedničku povijest koju dijelimo, važno je kreirati i viziju budućnosti. Svijet oko nas se mijenja, a oni koji se mogu prilagoditi toj promjeni pokazuju odlučan karakter koji je ključan za strateško promišljanje budućnosti. Ukoliko želimo biti uspješni u ovom vremenu, važno je stvarati i snažna partnerstva i savezništva u kojima se dijele zajedničke vrijednosti i interesi. Želim da naše partnerstvo rezultira brojnim zajedničkim projektima u kojima ćemo razmijeniti iskustva između naših regija“, istaknuo je gradonačelnik Balogh.

209046211_185889353549398_7051179184225774835_n

Župan Koren je zahvalio na dobrodošlici i srdačnom prijemu podsjetivši na zgodnu crticu od prije nekoliko mjeseci, kada je hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman u susretu s mađarskom delegacijom upotrijebio stih – Nas dva brata, Mađar uz Hrvata.

„Ponekad je prijateljski odnos koje ste nam iskazali ovakvom dobrodošlicom i važniji od bilo čega drugoga jer prijatelji se, za razliku od braće, ne nalaze uvijek na dohvat ruke i u istoj okolici. Stoga treba iznimno cijeniti ovakvo prijateljstvo i suradnju u kojoj vidim veliku perspektivu. Naša dva područja imaju velik broj zajedničkih interesa i potencijala, a ovi projekti koji se planiraju će nas još više povezati. Naša je županija manja, no gospodarski je snažna i prepoznata ponajviše po prehrambenoj industriji Podravka koja je dugo prisutna na mađarskom tržištu. Razvoj kontinentalnog turizma posebno u tranzitnom aspektu je nešto na čemu ćemo raditi i upravo zato su važni ovi infrastrukturni projekti o kojima govorimo i koje želimo zajednički realizirati. Vjerujemo u sjajnu buduću suradnju i rezultate koji će sasvim sigurno biti odlični i na korist daljnjem razvoju naših područja“, istaknuo je župan u govoru.

209046211_185889353549398_7051179184225774835_n

Veleposlanik Republike Hrvatske Nj.E. Mladen Andrlić čestitao je potpisnicima Sporazuma naglasivši kako je Nagykanizsa važna ne samo Mađarima već i hrvatskoj zajednici koja se nalazi na ovim prostorima. „Suradnja naše dvije zemlje je tradicionalna i odvija se na svim razinama, no uz generalni okvir na državnoj razini traži se i konkretna suradnja, a pravi konkretni projekti se odvijaju na lokalnoj i regionalnoj razini, zahvaljujući ovakvim sporazumima.

Važno je dogovarati se i surađivati, posebno u projektima prometne infrastrukture. Države će vas poduprijeti, a na vama je da iskoristite ovaj veliki potencijal koji imaju Hrvatska i Mađarska u pograničnim područjima. Čestitam i vjerujem u uspješnost svih projekata koji su pred vama“, kazao je veleposlanik Andrlić.

Prigodnim riječima obratili su se i povjerenik premijera i član Mađarskog parlamenta Peter Cseresnyes te predsjednik Upravnog vijeća PORA-e i pročelnik UO za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec koji su naglasili važnost međunarodne suradnje koja će ojačati pozicije dviju zemalja te proizvesti učinke za dobrobit ljudi koji žive na ovom području.

209593402_185890340215966_5809837348377178653_n

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji koji su ispred PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ potpisali ravnateljica Melita Birčić te ispred Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft ravnateljica Czirákiné Pakulár Judit.

Spomenimo kako je idući korak u jačanju odnosa između Koprivničko-križevačke županije i Nagykanize potpisivanje Sporazuma o suradnji između Obrtničke komore KKŽ i Obrtničke i gospodarske komore grada Nagykanize, koje je planirano za rujan ove godine, a tom će prilikom u Mađarskoj biti predstavljena i kapitalna djela naivne umjetnosti iz fundusa Muzeja grada Koprivnice.

198764752_185888916882775_491998394734132392_n