Župan Darko Koren potpisao ugovore o sufinanciranju troškova smještaja u obiteljskim domovima

22. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Župan Darko Koren potpisao ugovore o sufinanciranju troškova smještaja u obiteljskim domovima


Darko Koren, župan koprivničko-križevački u srijedu je u prostorijama Županijske uprave održao prijam i svečano potpisivanje ugovora s predstavnicima obiteljskih domova.

Ugovora o sufinanciranju troškova smještaja privatnih obiteljskih domova te domova pravnih osoba i obrtnika, županija je potpisala s predstavnicima pet domova kojima je osnivač pravna osoba i obrti te 14 obiteljskih domova.

– Ovaj projekt osmislili smo kao jednu od mjera kojom utječemo na standard ovog dijela naših stanovnika županije, dakle starijih osoba koje svoje zrele godine provode u ustanovama ovakvog tipa. Unazad dvije, tri godine na razne načine utječemo na razne politike u sektoru socijale koje imaju za cilj pomoći ljudima. Zajedno sa savjetom za starije osobe i umirovljenike te Željkom Pintarom, koji je predsjednik naše županijske skupštine, nastojali smo mrežu podrške starijoj populaciji proširiti na jedna način – kazao je.

Dodao je kako je jedan od prioriteta županije pomoć i pozornost starijoj životnoj dobi.

– Na području naše županije djeluje sedam ustanova za smještaj starijih i nemoćnih osoba od kojih je jedan županijski dom te šest privatnih domova ustanova. Ukupni kapacitet ovih sedam pravnih domova i 17 obiteljskih domova je 956 osoba. Županija kroz decentralizirana sredstva sufinancira Županijski dom, isto tako i šest privatnih domova socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe. Do kraja 2019. godine to pravo je ostvarilo 135 osoba – istaknuo je župan.

Naglasio je kako novost u ovoj godini je sufinanciranje smještaja i na obiteljske domove te domove pravnih osoba i obrtnika

-Na području cijele Hrvatske, smještaj u privatnim domovima, uz našu županiji, sufinancira jedino još Zadarska županija. Sufinanciranjem dodatnih 200 osoba, do kraja 2020. očekuje se 350 korisnika, što je jedna trećina od ukupnih smještajnih kapaciteta – zaključio je župan.

Darko Pintar, predsjednik županijske skupštine istaknuo je zadovoljstvo provedbom ovog programa.

– U Hrvatskoj je milijun i 200 tisuća umirovljenika dok naša županija broji 27.500 umirovljenika. Svi su oni na neki način ugroženi kako financijski tako i zdravstveno te svi oni trebaju našu pomoć – poručio je Pintar.

Tatjana Mršić, u ime svih predstavnika svih domova zahvalila se županu i županiji na dobroj suradnji.

-Nadam se da je ovaj poticaj početak jednog novog razdoblja. Mi se svi trudimo olakšati im život u tim našim ustanovama. Nadam se da će se i u budućnosti nastaviti dobra suradnja – zaključila je Mršić.