Župan Bajs uručio zaštitne maske Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije koje su izgrdili članovi županijske ustanove Suvenir Arbor

21. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Župan Bajs uručio zaštitne maske Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije koje su izgrdili članovi županijske ustanove Suvenir Arbor


Damir Bajs, Bjelovarsko-bilogorski župan sa suradnicima uručio je zaštitne maske za lice, koje su izradili djelatnici Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor, ravnateljici Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Ljubici Čaić.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor, koja je svijetli primjer uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada i čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, izradom zaštitnih maski za lice uključila se u borbu protiv koronavirusa.

Bjelovarsko-bilogorska županija otkupljivat će maske od svoje Ustanove i po redu prvenstva tamo gdje je najpotrebnije iste će donirati svojim zdravstvenim ustanovama i to redom Domu zdravlja BBŽ, Općoj bolnici Bjelovar, Zavodu za hitnu medicinu, ali i Policiji te Domu umirovljenika za potrebe zaposlenika Doma umirovljenika, ali i korisnike.

-Imamo šivaonu sa sedam profesionalnih mašina i krenuli smo sa šivanjem onoga što je trenutno potrebno, a to su maske. U početku smo mislili da ćemo proizvoditi stotinjak maski dnevno za potrebe zdravstvenih ustanova i naših djelatnika, međutim kada smo vidjeli da je tolika ogromna potražnja, u dogovoru sa Županijom i županom, organizirano smo pokrenuli proizvodnju – rekao je Alen Baščevan, ravnatelj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor.

Dodao je kako su njihove mogućnosti ograničene, odnosno kako ne mogu sašiti više od 400,500 komada i to će raditi u dvije smjene.

-Želim se zahvaliti Županiji i djelatnicima Ustanove koji su pristali raditi u dvije smjene, radit će i sutra, u subotu i oni su dali veliki doprinos- dodao je Baščevan.

Ljubica Čaić, ravnateljica Doma zdravlja BBŽ zahvalila se na početku proizvodnje zaštitnih maski.

– Naravno da će dobro doći za sve djelatnike Doma zdravlja koji su na prvoj crti obrane protiv koronavirusa. Dom zdravlja pokušava ih i sam nabaviti, gdje god ima dobavljača koji šiva maske, a svakako će nam ova donacija puno pomoći za prvu ruku za sve zdravstvene djelatnike- naglasila je.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno nema oboljelih od koronavirusa.

Prema naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa svojim zdravstvenim ustanovama poduzima sve potrebne mjere vezane uz prevenciju i moguće liječenje osoba zaraženih koronavirusom.

-Kada govorimo o potrebama za borbu protiv koronavirusa, jedan od problema koje imamo su zaštitna sredstva, posebice zaštitne maske, rukavice i slično. Mi smo se kao Županija dogovorili s našom ustanovom Suvenir Arbor da započne s proizvodnjom zaštitnih maski. Bjelovarsko-bilogorska županija otkupila je ukupnost proizvodnje, a zaštitne maske dijelit ćemo sukladno potrebama – kazao je Damir Bajs, Bjelovarsko-bilogorski župan.

Dodao je kako će maske dijeliti prvo prema zdravstvenim djelatnicima, u ovom slučaju Doma zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i drugima.

– Naravno tu je pitanje i opskrbe bolnice, ali nećemo zaboraviti niti policiju kao niti druge koji se mogu zaraziti s obzirom da reagiraju na poziv i u kontaktu su sa sugrađanima za koje postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom. Zahvalio bih se i ravnateljstvu i djelatnicima naše Ustanove koji su brzo reagirali i napravili jednu proizvodnu liniju, a ove maske koje se šivaju sigurno će doprinijeti jednom dijelu smanjenja opasnosti za naše sugrađane, a što se nas tiče mi ćemo i dalje podupirati ukupnost aktivnosti. Sama Županija snosi inače sve troškove Stožera civilne zaštite pa tako i ovaj sve dok je ovakva situacija – zaključio je.

Podsjetimo, u krugu Opće bolnice Bjelovar postavljeni su trijažni šatori koji omogućuju smanjenje gužvi u čekaonicama i izbjegavanje mogućnosti prijenosa virusa. Osim toga, opremljeni su i dodatni prostori za opservaciju pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom u vidu postavljenih kontejnera u krugu bolnice.

U sklopu Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije počele su s radom izdvojene ambulante, u Bjelovaru i Daruvaru. Ambulante su to namijenjene osobama koje sumnjaju da su zaražene koronavirusom, a u koje se prvenstveno trebaju javiti telefonski i nakon toga slijediti upute dežurnih liječnika.

Apelira se na građane da ne preopterećuju zdravstveni sustav i da sve potrebe koje imaju ostvaruju telefonski za svojim liječnicima opće medicine, osim ako nisu hitne i akutne.

Naročito je važno da svi koji sumnjaju da su zaraženi COVID 19 virusom, imaju temperaturu, kašlju i sl., a boravili su u inozemstvu unazad 14 dana ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, ne dolaze u ambulantu.

Trebaju se javiti svom liječniku telefonom koji će dati upute za dalje, ali nikako ne dolaziti u ordinacije, bolnicu ili hitnu službu.

Također, još jednom se posebno naglašava da osobe kojima je izdano Rješenje o samoizolaciji da se istog obavezno pridržavaju i ne izlaze iz svojih domova gdje su u samoizolaciji, a javljanja epidemiologu, odnosno liječniku Opće prakse vrše telefonom.

Važno je napomenuti i to da, ako se osoba nalazi u samoizolaciji, a potrebna joj je pomoć hitnih službi, obavezno mora istaknuti da se nalazi u samoizolaciji već prilikom samog poziva kako bi djelatnici hitnih službi došli opremljeni za takvu situaciju.

Pozivaju se građani da budu solidarni, odgovorni i da se ponašaju sukladno preporukama struke jer samo tako štitimo sebe, svoju obitelj i u konačnici širu zajednicu.

Facebook Comments