Župan Bajs održao sastanak s radnicima, upravom i sindikatom Vodoprivrede Daruvar: ‘Postoji mogućnost mogućnost dokapitalizacije tvrtke’

14. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Župan Bajs održao sastanak s radnicima, upravom i sindikatom Vodoprivrede Daruvar: ‘Postoji mogućnost mogućnost dokapitalizacije tvrtke’

Ilustracija


Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je u petak sastanak u prostorijama Vodoprivrede Daruvar s Upravom tvrtke, radnicima, predstavnicima sindikata., a na sastanku je bio i gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček i saborski zastupnik Vladimir Bilek.

Tema sastanka bila je stanje u Vodoprivredi Daruvar i pronalaženje rješenja kako tvrtku spasiti od stečaja i sačuvati radna mjesta.

– Činjenica je da i sindikat i radnici, ali i ono što se dešavalo na zadnjoj Županijskoj skupštini pa i prije toga, dovelo do toga da moramo razmišljati o novim mjerama kako bi spasili  tvrtku. Na zadnjoj Skupštini donesena je odluka o tome da se dozvoljava predstavniku Županije povećanje temeljnog kapitala ukoliko dođe strateški partner – rekao je jžupan.

Dodao je kako je Županija bila izviještena da se vode razgovori o tome s nekoliko potencijalnih investitora.

– Sada u ovom trenutku predviđamo mogućnost održavanja izvanredne sjednice Županijske skupštine za desetak dana. Na toj sjednici bi trebalo biti nekoliko odluka. Jedna odluka bila bi o kupnji trezorskih dionica koje se ovog trenutka pripremaju za prodaju. Drugo je mogućnost eventualne dokapitalizacije tvrtke koja je sada u predstečaju što je moguće i naravno ono što je najvažnije, a to je zapravo izmjena i dopuna proračuna Županije kojom se omogućuje da se te odluke i provedu – objasnio je.

Istaknuo je kako mu  je drago da su dobili jednu potporu, čak i jedno htjenje drugih sudionika da Županija bude ovdje nazočna, jer su imali situaciju u Vodoprivredi prije 15-ak godina kada je isto tako bila pred stečajem i tada smo uspjeli to riješiti, a sada je to već drugi put.

– Vjerujem da svi zajedno ako sjednemo da tako kažem na jedan projekt, uz potporu drugih, da bi Županija kao vlasnik mogla dati više, jer ovog trenutka mi smo manjinski vlasnik, imamo samo jednog člana Nadzornog odbora, a uz ove promjene mogli bi onda zajedno s radnicima, sindikatom i Upravom napraviti mogućnost da ta tvrtka izađe iz predstečaja i nastavi raditi – istaknuo je župan Damir Bajs.

Napore Bjelovarsko-bilogorske županije i uključenost u rješavanje problema, a sada i nuđenje konkretnih mjera pomoći pohvalili su Uprava, radnici i sindikati, ali i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

– Sastanak ocjenjujem vrlo korektnim i ono što očekujem, a što je od samog početka i bila inicijativa sindikata PPDIV-a i radnika da ovo poduzeće nastavi i dalje raditi. Pozdravljamo sve napore koje je spremna napraviti Bjelovarsko-bilogorska županija da bi ovo poduzeće opstalo i da bi svi ovo radnici koji su tu nastavili raditi i na taj način osigurali egzistenciju sebi i članovima svoje obitelji“, rekao je Davor Vrbek regionalni Povjerenik sindikata PPDIV-a.

Robert Marinić direktor tvrtke Vodoprivreda d.d. Daruvar kazao je kako je ovo možda najkvalitetniji pristup rješenju aktualnog problema.

– Mojim imenovanjem u poduzeću smo napravili projekt na koji način spasiti poduzeće. U međuvremenu i situacije koja je gdje smo morali tijekom vremena otvoriti predstečajni postupak većinsko vlasništvo Županije nama osigurava da dođemo do priliva i potrebnih garancija kako bi mogli davati te garancije u radovima koje izvodimo i koje ćemo ubuduće izvoditi. Od same promjene Uprave Županija je uključena u to. Išli smo prvo na modelitet da se dio dokapitalizira ili prodaje imovine zainteresiranim stranama. Budući da su dugovi i likvidnost bili upitni pa je zbog toga i moralo doći do predstečaja ovo nam je ostalo kao sada konačno i jedino rješenje, ali kvalitetno za opstanak poduzeća da može kvalitetno nastavit radove – zaključio je.

Svi sudionici sastanka očekuju pozitivno rješavanje problema u Vodoprivredi Daruvar, a župan Bajs je podsjetio da to nije jedna tvrtka koju je Županija spašavala do sada prisjetivši se Suvenira Sirač, Hidroregulacije, Bjelovarskog sajma, Čazmatransa i drugih koji su izašli iz predstečaja i danas posluju.

 

 

Facebook Comments