Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, osvrnuo se na priopćenje SDP-a i Barbare Antolić Vupore vezan uz školstvo i obrazovanje te na činjenicu da su samo četiri škole iz Varaždinske županije prihvatile cjelodnevnu nastavu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Nakon što su glasali protiv besplatnih školskih obroka za osnovnoškolce i potom dvaju bitnih amandmana za podršku projektima i programima na području Varaždinske županije, tj. protiv amandmana saborskog zastupnika Predraga Štromara o dodjeli 2,6 milijuna eura iz državnog proračuna za projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, i amandmana saborskog zastupnika Damira Habijana o dodjeli dodatnih 665.000 eura Sveučilištu Sjever, SDP-ovi eksperti ponovno „brinu“ o obrazovanju.

O obrazovanju, tj. o kvaliteti škola kojih je osnivač Varaždinska županija najbolje govore rezultati, a to su: 33 državna prvaka u prošloj školskoj godini te osvojenih 18 medalja na svjetskim i međunarodnim natjecanjima. Na svemu tome još jednom čestitam našim učenicima, mentorima i ravnateljima.

Naravno, do svega toga se nije došlo preko noći, nego je to rezultat dugogodišnjeg sustavnog rada. Kao što vam je poznato, Varaždinska županija osnivač je 14 centara izvrsnosti, odnedavno pet strukovnih centara izvrnosti te gradi dva regionalna centra kompetentnosti.

U Varaždinskoj županiji djeluje jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj, Županija je isto tako jedina članica iz Hrvatske u Europskom udruženju regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje (EARLALL), a Glazbena škola u Varaždinu jedina je hrvatska članica u organizaciji „Mladi glazbeni talenti u Europi“.

Da su SDP-ovi eksperti obratili malo više pažnje, znali bi da je u Varaždinskoj županiji  nedavno održana i 3. Međunarodna konferencija „Rana identifikacija darovite djece“, čiji je domaćin bio Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije. Na toj konferenciji bilo je više od 700 sudionika iz 31 države s četiri kontinenta.

Također, napominjemo da će u lipnju Varaždinska županija biti domaćin Europskog prvenstva u robotici, 4. Europskog Robocup Junior natjecanja, na kojem se očekuje oko 1.000 sudionika (natjecatelja, mentora,…).

Stoga pozivam SDP-ove eksperte da prije novog priopćenja posjete Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije da dobiju koju informaciju više.“