U organizaciji Udruge „Slobodnjaki“ iz Novog Sela Podravskog u Novom Selu Podravskom otvoreno je 1. “Rikićevo proljeće”, manifestacija posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta, koji je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te legendarnog Žnidaršića u filmu Tko pjeva zlo ne misli.

rvo Rikićevo proljeće otvorio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u nazočnosti načelnika Općine Mali Bukovec Darka Markovića.

-Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, od jučer je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne.

Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti. Stoga, hvala udruzi „Slobodnjaki“ na organizaciji ove manifestacije, a kad govorimo o samom mjestu prihvaćam prijedlog predsjednika udruge Dalibora Horvata i načelnika općine Darka Markovića da ga pretvorimo u „Hrvatsko Selo ruža“- rekao je župan Stričak.

Zadovoljstvo manifestacijom je izrazio i načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković, istaknuvši pritom kako se članovi udruge „Slobodnjaki“ trude od dana osnivanja aktivno sudjelovati u uređenju i društvenom razvoju sela, čuvati materijalna i nematerijalna dobra, a time i doprinositi ugledu Novog Sela Podravskog te cijele Općine Mali Bukovec.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno- rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa bi bilo zgodno da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u „Hrvatsko Selo ruža“.

080424_rikicevi dani_6 080424_rikicevi dani_5 080424_rikicevi dani_4 080424_rikicevi dani_3 080424_rikicevi dani_2 080424_rikicevi dani_1