“Zrinski i Frankopani u stihu” predstavljeni u Vrbovcu povodom 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog

2. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno “Zrinski i Frankopani u stihu” predstavljeni u Vrbovcu povodom 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog


Vrbovec s razlogom slavi Zrinske. Niz je manifestacija kojim će se obilježiti 400. obljetnica rođenja Petra Zrinskog, hrvatskog bana koji je rođen u Vrbovcu 6. lipnja 1921.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta koje je nositelj obilježavanja ove obljetnice predstavljena je knjiga “Zrinski i Frankopani u stihu”. Knjigu su predstavili Božidar Petrač i Vladimir Lončarević.

IMG_6359[1]

Ovo je izbor autorskih lirskih i epskih pjesama hrvatskih pjesnika tematski ili motivski vezanih uz tragični završetak političkog pokreta tzv. urote Zrinskih i Frankopana koji je završio njihovim uhićenjem i smaknućem.

U ovoj domoljubnoj antologiji uvrštene su pjesme mnogih pjesnika. Spomenimo neke: Ivan Trnski, August Harambašić, Fran Galović, Nikola Šop, Boro Pavlović, Zvonimir Bartolić, Ivan Dujmović, Ante Stamać, Mile Pešorda, Ivan Goran Kovačić i mnogi drugi.

IMG_6361[1]

Na ovu temu objavljeno je i sedam drama. Istaknuti dramski umjetnici Dragan Despot i Robert Kurbaša sjajno su govorili tekst drame “Urotnici” autora Mire Gavrana koja je objavljena 1982. godine. Radnja se događa u Bečkom Novom Mjestu 29. travnja 1671. u 23 sata, posljednje noći uoči smaknuća hrvatskih mučenika Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog

Oproštajno pismo

Hrvatski ban Petar Zrinski uputio je supruzi Katarini dan prije pogibije oproštajno pismo. Pisano je hrvatskim, kajkavskim jezikom i odmah je bilo prevedeno na sve europske jezike.

‘MOJE DRAGO SERCE.

Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma niti burkati. Polag Božjeg dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu bratcu.

Danas smo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje vzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, tebe proseći ako sem te u čem zbantuval aliti se u čem zameril (koje ja dobro znam), oprosti mi.
Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim.

Ja se ufam u Boga vsamogućega koji me je na ovom svitu ponizil, da se tulikajše mene hoće smiluvati, i ja ga budem i molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem u dike vekovečne sastanemo.

Veče ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništa ne žalosti ak je to tak moralo biti.

U Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ore podvečer, leta 1671.

Naj te Gospodin Bog s moju kćerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Groff Zrini Petar“

U srijedu 2. lipnja bit će predavanje na temu: Obitelj Zrinski u udžbenicima povijesti. Na sam rođendan Petra Zrinskog 6. lipnja u Muzejskoj zbirci bit će otvorena izložba pod nazivom Obitelj Zrinski. I najmlađi Vrbovčani dat će svoj doprinosa ovoj značajnoj obljetnici. Udruga Artaratorij u gradskom parku organizirana Kreativnu rođendansku gozba Petra Zrinskog . U 19:30 u župnoj crkvi Svetoga Vida održat će se koncert ansambla Sklad pod nazivom“ Navik on živi ki zgine poštenao“.

IMG_6360[1]

Na kraju 7. lipnja u Narodnoj knjižnici bit će predstavljena knjiga : Zrinski i Frankopani 100 godina od povratka u domovinu.

-Cilj nam je obilježavanjem 400 obljetnice rođenja našeg sumještanina grofa Petra Zrinskog približiti njegov lik i djelo današnjim generacijama . Franu i Petru se divila tadašnja Europa , a danas njihovo hrabro djelo: Željeli su samo biti svoji na some izaziva ponos. – kazala je Sanja Prijatelj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

(Dragan Vicković)

Facebook Comments