Od srijede do nedjelje skijaški centar Soldeu u Andori domaćin je završnice Svjetskog kupa u alpskom skijanju, na kojoj će sudjelovati četvero hrvatskih predstavnika u tri discipline, a borba će se voditi za još dva Mala kristalna globusa, slalomski u konkurenciji skijaša te za superveleslalomski u konkurenciji skijašica.

Leona Popović i Zrinka Ljutić će nastupiti u subotnjem (18. rujna) ženskom slalomu, a istoga dana će Filip Zubčić pokušati doći do još jednog dobrog veleslalomskog rezultata. Samuel Kolega će u nedjelju sudjelovati u borbi najboljih slalomaša svijeta.

Borba za Veliki kristalni globus je odlučena u obje konkurencije. Mikaela Shiffrin je pomela konkurenciju, prešla granicu od 2000 bodova (2028) te uoči završnih natjecanja ostavila najbližu pratiteljicu, Slovakinju Petru Vlhovu, više od 1000 bodova iza sebe. Apsolutni rekord po osvojenim bodovima, koji je prije deset godina postavila Slovenka Tina Maze (2414), nije ugrožen, jer Mikaela Shiffrin ne namjerava u Soldeuu nastupiti u sve četiri discipline.

No, Švicarac Marco Odermatt je u lovu na rekordni domet od 2000 bodova, koji je prije 23 godine postavio legendarni Austrijanac Hermann Maier. Osim “Herminatora”, nijedan skijaš nije sakupio u jednoj sezoni 2000 bodova. Odermattu do te granice nedostaju 174, odnosno treba mu 175 bodova da bi prestigao Austrijanca.

S obzirom na formu kakvu je pokazao protekli vikend, s dvije veleslalomske pobjede u Kranjskoj Gori, 25-godišnji Švicarac bi mogao do subote postati novi rekorder. Nastupit će u spustu, superveleslalomu i veleslalomu. U ovoj sezoni Svjetskog kupa nastupio je na 23 utrke i u njih 20 završio na pobjedničkoom postolju, ostvarivši 11 pobjeda, uz pet drugih i četiri treća mjesta. Ima prosjek od 79,4 boda osvojena po nastupu, što upućuje na to da će Maierovih 2000 bodova biti rekord još samo do subote.

Prva natjecanja su na rasporedu u srijedu, kad će se i skijašice i skijaši boriti za bodove u spustu. Male globuse su već osigurali Talijanka Sofia Goggia i Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde. Natjecanja skijaša trebalo bi započeti u 10 sati, a start za skijašice je zakazan u 11.30 sati.

U četvrtak će pasti odluka o Malom globusu u superveleslalomu za skijašice, a onaj namijenjen skijašima je u Odermattovim rukama. Skijašice bi trebale na stazu od 10 sati, a skijaši od 11.30 sati.

Petak je rezerviran za ekipno natjecanje u paralelnom veleslalomu koji se boduje za Kup nacija. Neizvjesnosti nema, jer vodeća Švicarska ima više od 2000 bodova prednosti pred Austrijom.

Subota će biti posebno zanimljiva za hrvatske ljubitelje skijanja, jer će u slalomu skijašica nastupiti Leona Popović i Zrinka Ljutić, a u veleslalomu skijaša Filip Zubčić.

Leona će u debiju na završnici Svjetskog kupa tražiti još jedan vrhunski rezultat za kraj najbolje sezone u karijeri, koju će završiti među deset najboljih slalomašica svijeta, dok je 19-godišnja Zrinka u borbi za FIS-ov trofej za “Skijašku zvijezdu u usponu”.

Njoj će ovo biri drugi nastup na završnom natjecanju u sezoni, jer je prošle godine nastupila kao aktualna juniorska prvakinja svijeta u slalomu i završila na odličnom petom mjestu.

Prije završnog nastupa u ovoj sezoni Ljutić je u redoslijedu za trofej “Skijaška zvijezda u usponu” na trećem mjestu sa 208 bodova, a ispred nje su 20-godišnja Šveđanka Hanna Aronsson Elfman (224 boda) te 19-godišnja Njemica Emma Aichner (217 bodova).

Filip Zubčić neće sezonu pamtiti po vrhunskim nastupima, ali deveto mjesto u veleslalomu u Kranjskoj Gori i ulazak među desetoricu najbolji veleslalomaša svijeta, dobra je najava za nastup u Andori.

Slalomašice će startati u prvoj vožnji od 10.30 sati, a u druga će započeti tri sata kasnije, dok će se veleslalomaši na prvoj postavi naći već od 9 sati, a u druga će startati točno u podne. Male globuse u ovim disciplinama osigurali su Mikaela Shiffrin i Marco Odermatt.

U nedjelju će se naći u obrnutim ulogama: skijašice će se boriti za bodove u veleslalomu (prva vožnja u 9 sati, druga u 12 sati), a od 10.30 sati će započeti rasplet u borbi za slalomski Mali globus uz sudjelovanje Samuela Kolege koji će imati premijerni nastup na završnici Svjetskog kupa, zahvaljujući tome što se sa 91 bodom našao na diobi 23. mjesta.

S najbolje pozicije će u borbu za Mali globus ući Norvežani, jer imaju vodećeg Lucasa Braathena sa 466 bodova i Henrika Kristoffersena koji se sa 434 boda nalazi na drugoj poziciji. Njihovim lošijim nastupima će se nadati Švicarci Daniel Yule (401 bod) i Ramon Zenhaeusern (367).