Hrvatski klub Zrinjski iz Mostara proslavio je u utorak osvajanje dvostruke krune, naslova prvaka Premijer lige i Kupa BiH, a slavlje su pomutili politički prijepori pa Stari most u gradu na Neretvi nije osvijetljen grbom Zrinjskog čemu se usprotivila najveća bošnjačka stranka.

Na platou Trga hrvatskih velikana u središtu Mostara igrači i stručni stožer podigli su pokale osvajača naslova prvaka, te Kupa Bosne i Hercegovine što su gromoglasno pozdravile tisuće navijača toga kluba.

Uslijedio je vatromet koji je osvijetlio Mostar.

Nakon toga brojni nogometaši su se fotografirali s navijačima te su potpisivali dresove i druge rekvizite mostarskog kluba.

HŠK Zrinjski je pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Krunoslava Rendulića uvjerljivo osvojio Premijer ligu BiH šest kola prije kraja, a u prošlotjednom finalu kupa pobijedili su gradskog rivala Veleža.

Zrinjski je i rekorder s osvojenih osam naslova prvaka ove zemlje.

Zajedno s proslavom u središtu grada po odluci gradonačelnika Mostara Marija Kordića osvijetljen je Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače s grbom Zrinjskog, no ne i Stari most iako je odluka o tome također bila donesena.

Osvjetljenje UNESCO-vog spomenika – Staroga mosta, zatražila je oporbena Hrvatska republikanska stranka (HRS), čemu je udovoljio gradonačelnik Mostara.

Nakon toga uslijedila je oštra poruka vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije čiji je lokalni predsjednik Salem Marić zabranio da se provede odluka gradonačelnika Kordića i osvijetli Stari most znakovljem Zrinjskog.

Marić je optužio HRS za pokušaj “unošenja nemira i narušavanja sigurnosne situacije u Mostaru”. Dodao je kako hrvatska strana u Mostaru nije doživjela katarzu te izrazila žaljenje zbog rušenja Staroga mosta u ratu.

“Da su u tom dijelu postignuti povijesni pomaci i koraci k stvarnom prihvaćanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari most i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara tada bi bez ikakvih napetosti i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Starome mostu”, mišljenja je Marić.

Ubrzo je uslijedila i reakcija HRS-a, stranke bliske s MOST-u u Republici Hrvatskoj, kako Marić i SDA zapravo dijeli Mostar, te da je njihova inicijativa “imala za cilj pokazati kako je Grad Mostar jedinstven i proeuropski”.

“Pokažimo svima kako je Mostar jedinstven i tolerantan grad u stvarnosti, a ne samo na papiru i izgovorenoj riječi, te da smo usmjereni prema budućnosti izgrađenoj na suživotu, toleranciji i međusobnom uvažavanju”, naveli su Republikanci.

Mostarski gradonačelnik ocijenio je kako HRS i SDA politiziraju cijeli slučaj.

Za vodeću bošnjačku stranku naveo je kako zloupotrebljava Stari most, te da nije osporila nijedno drugo osvjetljivanje objekta Staroga mosta.

Ocijenio je neciviliziranim što iz te bošnjačke stranke nisu čestitali Zrinjskom na osvojenoj tituli.

Posljedice rata između Hrvata i Bošnjaka u Mostaru su i dalje prisutne unatoč naporima za njihovim prevladavanjem uspostavom zajedničkih institucija, te inicijativa za povratak dijaloga i suživota.

Česti su međunacionalni incidenti, a povod su obično nogometni susreti Veleža kojega uglavnom podupiru Bošnjaci koji žive u istočnom, te Zrinjskog za kojega navijaju Hrvati iz zapadnoga dijela Mostara.