Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je posjetio Varaždin gdje je obišao obnovljenu Gradsku vijećnicu i sastao se s gradskim čelnicima, nakon čega je poručio da ‘kao što je gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) ovdje očistio HDZ i Ivana Čehoka, isto će se dogoditi u državi’.

Varaždinska Gradska vijećnica stara je 501 godinu i najstarija je gradska vijećnica u ovom dijelu Europe, a u njezinu je obnovu uloženo oko 1,5 milijuna eura.

„Toliko je koštala cijela ova priča s uređenjem svih prostorija, unutarnjim uređenjem i energetskom obnovom i atrijem. Dobili smo, nažalost, samo 2 milijuna kuna ili nekakvih 260 tisuća eura od države, odnosno Fonda za energetsku obnovu, a sve ostalo smo financirali iz našeg proračuna”, rekao je varaždinski gradonačelnik Bosilj.

Dodao je da svako radno mjesto ima optiku i da će iduće godine vjerojatno dobiti i lift te naglasio da je Vijećnica sada energetski učinkovita zgrada.

„Imamo moderan sustav, u atriju imamo prekrasan zdenac, a atrij će biti otvoren za sve naše sugrađane i goste, tako da će to biti još jedan skriveni kutak grada koji će svi moći pogledati. Voda u tom zdencu ima temperaturu od 12 stupnjeva i služi za dizalice topline. Imamo najmoderniji sustav hlađenja i grijanja gdje se voda dogrijava zimi, a hladi ljeti”, kazao je Bosilj.

Predsjednik Milanović nakon obilaska Gradske vijećnice rekao je da je atrij uređen u skladu s najvišim standardima, a takva će biti i Hrvatska za par tjedana.

“Kao što je Bosilj očistio ovdje HDZ i Čehoka, tako će se isto dogoditi u hrvatskoj državi”, rekao je Milanović.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je da je predsjednik Milanović u Varaždin ‘došao pokupiti dobra iskustva’ te da je njegova želja primijeniti ih uskoro na nivou cijele Hrvatske.

Jedna od tema razgovora bio je balirani otpad u varaždinskom Brezju, čija je sanacija nakon više od 18 godina počela u veljači ove godine. Troškove sanacije procijenjene na 29 milijuna eura u potpunosti će financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Osam godina je AP na vlasti kao premijer, u prošlom mandatu sadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je bio četiri godine predsjednik Gradskog vijeća i nisu našli rješenje za bale”, istaknuo je Bosilj.

Dodao je da je jedna stvar financiranje, hrvatskim ili europskim novcem, a druga stvar je li netko napravio projekt i taj problem riješio.

Razgovaralo se i o drugim temama, odnosno projektima na gradskoj razini, istaknuo je Bosilj naglasivši da je Varaždin prvi grad koji je uveo besplatan topli obrok u školama, kao i besplatan produženi boravak kao prvi veći grad u Hrvatskoj.

„Zaključak je da se dobre stvari , praksa, projetkt i programi Grada Varaždina, kao što je stanogradnja u sklopu koje smo završili 80 stanova, a radimo i novo naselje gdje će biti 180 stanova za priuštivo stanovanje za mlade, trebaju preslikati na cijelu Hrvatsku”, naglasio je Bosilj.