Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u srijedu Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, na kojem se obrazuje neliječnički zdravstveni kadar, te je ocijenio kako bez fakultetski obrazovanih medicinskih sestara nema kvalitetne njege pacijenata.

Milanović je u izjavi novinarima nakon obilaska Fakulteta, organiziranom povodom 10. obljetnice osnutka, istaknuo da je djelovanje tog fakulteta pokrenuto u razdoblju dok je on bio premijer. To je moj mali doprinos znanosti i obrazovanju te sestrinstvu, rekao je. Medicinske sestre obavljaju najveći dio posla s pacijentima, pa je bitno njihovo obrazovanje, naglasio je.

U Rijeci je, kazao je, smrtnost u intenzivnim odjelima bolnice za vrijeme pandemije covida bila najmanja u Hrvatskoj. “To je posljedica djelovanja i doktrine nastale prije dosta godina. Ona se provodi i dalje i može biti orijentir ostalima kako se može raditi kvalitetno, po najvišim standardima”, ocijenio je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Milanović se susreo s vodstvom fakulteta, obišao kabinete sestrinstva, fizioterapije i primateljstva gdje su studenti demonstrirali vještine koje stječu u ovim kabinetima te mu je predstavljen rad Centra za bioetiku “Fritz Jahr” i časopisa World of Health.

Fakultet zdravstvenih studija visokoškolska je ustanova koja stvara fakultetski obrazovan neliječnički zdravstveni kadar, kao što su sestre/tehničari, fizioterapeuti, primalje, radiološki tehnolozi i klinički nutricionisti. Kako je na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća u utorak ocijenila dekanica Daniela Malnar, taj fakultet je uvijek bio dobar u pisanju inovativnih programa te je u proteklih deset godina najčešće bio i pokretač novih studijskih programa u Hrvatskoj.

Tako su na riječkom fakultetu pokrenuti prvi sveučilišni studij fizioterapije, a kasnije i primaljstva te kliničkog nutricionizma u Hrvatskoj, kao i studiji javnog zdravstva te gerontologije i palijativne skrbi starijih osoba, navela je.