Slikar Zoran Homen rođen je 1951. godine u Osijeku. Odrastao je u Đurđevcu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je likovni odgoj na Pedagoškoj akademiji, a potom završava studij arheologije na Filozofskom fakultetu. Godine 1978. zapošljava se u Gradskom muzeju Križevci u kojem završava 2016. svoj radni vijek kao dugogodišnji ravnatelj.

Izlagao je na 16 samostalnih i 90-ak skupnih izložbi. Za svoj slikarski rad dobio je više priznanja i pohvala. Izradio je preko 70 slika za crkve i samostane u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Posebno su mu zapaženi portreti hrvatskih svetaca i blaženika.

Slika mrtvu prirodu, pejsaže i portrete u maniri hiperrealizma, a službena kritika svrstava ga među naše respektabilne slikare toga stila.

Koje su Vam omiljene tehnike slikanja i zašto?

– Slikanje uljem je tehnika koja omogućava da se na slici postigne sve ono što slikar zamisli. Naravno, uz uvjet da se poznaju sve mogućnosti koje ta tehnika omogućava. Većinu slika naslikao sam uljem, bilo da su to portreti, sakralni motivi, mrtva priroda ili pejsaži. Slikanje uljem traži da se slika duže suši kako bi se mogli nanijeti novi premazi. Zato mi se dopada druga slikarska tehnika, a to je suhi pastel za koji ne treba čekati da se osuši. Vrlo pogodna tehnika za slikanje pejsaža i drugih motiva, dozvoljava razmazivanje prstima. Jedino što se takva slika na papiru mora zaštititi uramljivanjem pod staklom kako se ne bi oštetio sloj nanesenog praha boje – rekao je Homen.

ulje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

slikanje uljem zoran-homen12 – kopija slikanje pastelom prof. Zoran Homen-obnova slike sv. Ana, A 008 slikanje pastelom (2)