Zoološki vrt će u subotu obilježiti Žablji dan, a posjetitelje očekuje i edukativni program gdje će se moći upoznati sa životnim ciklusom vodozemaca, njihovom važnošću za okoliš te razlozima njihove ugroženosti, priopćio je Zoološki vrt u četvrtak.

Edukativni program posjetitelje očekuje od 11 do 17 sati, a edukatori će ih tamo u Žabljem laboratoriju upoznati sa životnim ciklusom vodozemaca, njihovom važnošću za okoliš te razlozima njihove ugroženosti.

Djeca će se moći uključiti i u edukativne igre te radionicu origamija gdje će izrađivati žabice od papira.

Dodaje da je cilj događanja poticanje posjetitelja da upoznaju bogati svijet vodozemaca – od čovječje ribice preko iberijskog vodenjaka do čileanske gubavice.

“Vodozemci imaju važno mjesto u ekosustavu – indikator su onečišćenja okoliša i doprinose očuvanju zdravlja drugih životinja i ljudi”, dodaje.

Više od trećine vodozemaca je ugroženo, a glavni razlozi su gubljenje staništa zbog klimatskih promjena, zagađenja voda, dolaska invazivnih vrsta životinja te razvoja poljoprivrede i gradova.

Broj im se smanjuje i zbog zaraznih bolesti.

“Kako bi pridonijeli očuvanju vodozemaca, ljudima se preporučuje izbjegavanje pesticida, oprezna vožnja automobilima kroz područja u kojima vodozemci žive, sadnja autohtonih biljki u dvorištima, štednja vode te razvrstavanje otpada”, dodaje.

Posebno su dobrodošle akcije čišćenja potoka, rijeka, močvara i drugih staništa vodozemaca.