Zika virus, koji prenose tigrasti komarci, mogao bi biti još opasniji nego što se misli, kažu znanstvenici u Brazilu, a objavio je BBC u ponedjeljak.

Znanstvenici su rekli za BBC da bi zika virus mogao biti odgovoran za više neuroloških oštećenja koja pogađaju bebe otprilike petine zaraženih trudnica.

Stope rasta zaraze zikom u nekim dijelovima Brazila su usporile zahvaljujući boljoj informiranosti o sprječavanju bolesti.

Međutim, potraga za cjepivom je i dalje u ranoj fazi istraživanja, a zika se i dalje širi regijom.

Većina liječnika i znanstvenika sada se slaže da postoji veza između zika virusa i mikrocefalije, koju karakterizira neuobičajeno mali opseg glave i smanjen mozak.

Dok se procjenjuje da će jedan posto žena zaraženih zikom tijekom trudnoće roditi dijete s mikrocefalijom, vodeći liječnici u Brazilu rekli su za BBC da će 20 posto trudnoća pogođenih zikom rezultirati nizom drugih oblika oštećenja mozga bebe u majčinoj utrobi.

U odvojenoj studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, navodi se da je “29 posto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u maternici, uključujući odstupanja u rastu, kod žena zaraženih zikom”.

(Hina)

fah