One izgledaju kao zebre koje su izgubile pola svojih pruga: kvage su prije gotovo 150 godina istrijebili kolonijalni lovci, ali su znanstvenici u Južnoj Africi uspjeli “uskrsnuti” tu izumrlu životinjsku vrstu.

U prekrasnoj dolini na dva sata od Cape Towna, posjetitelji mogu vidjeti te životinje iz slikovnica, izgledaju kao zebre, s crno bijelim prugama po glavi i prednjem dijelu trupa, ali jednobojnim smeđim leđima.

Nema sumnje to su kvage, podvrsta zebre, životinje koje su nestale u 19. stoljeću pred puškama lovaca iz kolonijalnog doba. Posljednja kvaga uginula je u zoološkom vrtu u Amsterdamu 1883.

To malo stado rezultat je rada šačice znanstvenika koji 30 godina pokušavaju uskrsnuti kvage, koje se od drugih zebri razlikuju uglavnom jedino u tome što na pola tijela nemaju karakteristične pruge.

Projekt je pokrenuo pokojni Reinhold Rau, južnoafrički prirodoslovac podrijetlom iz Njemačke, koji je analizirao DNK kvage sa sačuvanog muzejskog primjera njezine kože. Ustanovio je da je taj DNK gotovo identičan stepskim zebrama, koje imaju nešto manje izražene pruge. Razlika u DNK je bila tek onolika kakva obično ljudima daje drugačiju boju očiju što je Rauu bio motiv da pokušati oživjeti podvrstu.

Desetljećima su znanstvenici uzgajali stepske zebre s DNK-om izumrle životinje i sada, u petom naraštaju, dobili “čiste” kvage.

Zašto su ih uopće pokušali oživjeti?
“Bio je to pokušaj da se na maloj razini popravi ekološka šteta”, rekao je profesor kliničke biokemijer Eric Harley. “I sada te prelijepe životinje, koje su nekoć živjele u Južnoj Africi, ponovo žive”.

Kritičara ima. Neki stručnjaci u bologiji kažu da se radi o marketinškoj operaciji i nepotrebnom interveniranju u prirodu.

“Mi se ne bavimo genetičkim inženjeringom”, odlučan je profesor Harley. “Ne kloniramo, ne transferiramo zametke. Radi se o jednostavnom selektivnom uzgoju. Da se radi o različitim vrstama (npr. zebra i konj ili zebra i magarac) tada bi to bilo besmisleno i ne bi se moglo opravdati”, kaže Harley i naglašava da je razlika između stepskih zebri i kvaga samo u izgledu, ne i u genetskom kodu.

Kako bi se stišala debata među biolozima, ove nove životinje formalno se nazivaju “kvage Rau” kako bi ih se razlikovalo od izumrlih predaka. Zasad ih je šest i ubuduće će se pariti same. “U svakom slučaju kvage su se vratile. Projekt je bio potpuno uspješan”, rekao je Harley.

I kada se Sunce promoli iznad rezervata Elandesberga i stada krenu dolinom Riebeek, turistički će vodič moći će mirno pokazati prstom: “Tamo su antilope, ondje je gnu, a ono.. ono su kvage”.

(Hina)