Znanstvenici izračunali točan dan kad će epidemija u Hrvatskoj biti na vrhuncu

8. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Znanstvenici izračunali točan dan kad će epidemija u Hrvatskoj biti na vrhuncu

Duško Jaramaz/PIXSELL


Institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) pri Sveučilištu Washington, procjenjuje da će diljem europskog kontinenta umrijeti 151.680 ljudi, dok za Sjedinjene američke države kaže da će umrlih biti 81.766, prenosi jutarnji.hr.

Instut je objavio projekciju za Hrvatsku.

Navodi se kako je vlada ovale mjeru društvenog distanciranja, zatvorila obrazovne ustanove 16. ožujka, dan kasnije je uvedena mjera ostanka kod kuće, 19. ožujka su zatvorene sve trgovine osim one s hranom i apoteke, a 21. ožujka je jako ograničeno putovanje.

Nadalje, Institut procjenjuje da će epidemija u Hrvatskoj doseći svoj vrhunac tek 20. travnja kad će biti potrebno 255 od ukupno 6.477 dostupnih bolničkih kreveta te da će biti potreban 61 krevet na intenzivnoj njezi od ukupno 216 dostupnih.

Također se navodi da će Hrvatskoj na vrhuncu epidemije trebati 52 respiratora.

Podaci Instituta pokazuju da Hrvatska ima daleko više bolničkih kapaciteta – i kad su u pitanju obični, ali i kreveti na intenzivnoj njezi – nego što će biti potrebno na vrhuncu epidemije.

No, Institut ipak procjenjuje da će u Hrvatskoj na vrhuncu epidemije između 18. i 25. travnja, umirati po sedam ljudi dnevno, a pad dnevnog broja umrlih trebao bi se, prema njihovoj procjeni, početi smanjivati tek iza 25. travnja.

Ukupno će u Hrvatskoj, prema procjeni ovog Instituta, biti 166 smrtnih slučajeva, a posljednji bi se trebao dogoditi sredinom svibnja.

Facebook Comments