Zlata Kamenjaš (75) iz Lukova, naselja u sastavu Vrbovca liječi pijavicama. Riječ je o metodi koja pripada alternativnom liječenju. No, u čemu je tajna?

– Nema tajni – kaže Zlata i dodaje: ‘Pijavice proizvode i ubrizgavaju serum i tako razrjeđuju krv. One na taj način rastaču moguće ugruške u krvi’.

zlata pijavice (2)

Ovo alternativno liječenje sprječava, kako ističe Zlata, emboliju, te moždani i srčani udar. Takvim liječenjem ova Vrbovčanka bavi se od 2000. godine, otkako se vratila iz Njemačke gdje je studirala medicinu. Ima certifikat Heil praktik.

U spomenutom vremenu tretirala je mnogobrojne pacijente iz Hrvatske s područja Zagreba, Varaždina pa i Zadra, ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Pijavice nabavlja iz Njemačke i Austrije, a tretman je učinkovit ukoliko se obavi najmanje dva puta godišnje i to u proljeće i ljeto.

zlata pijavice (3)

– Pijavicu stavim u čašu te čašu na tijelo i kad ona počne sisati krv pacijentu, skinem čašu. Pijavica tada ubrizgava svoj serum. Tretman traje sat-dva.

Zlata Kamenjaš liječi i akupunkturom, te očnom akupunkturom i to jedina u Hrvatskoj, zatim homeoterapijom i phyto terapijom.