ŽIVOT PIŠE LIJEPE PRIČE – DJED I UNUKA U LIMENOJ GLAZBI VRBOVEC Nakon mame, mažoretkinja postala i kćer

17. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Intervjui ŽIVOT PIŠE LIJEPE PRIČE – DJED I UNUKA U LIMENOJ GLAZBI VRBOVEC Nakon mame, mažoretkinja postala i kćer


Limena glazba Vrbovec i vrbovečke mažoretkinje Vrbovca u subotu su u Vrbovcu održali tradicionalni 18 po redu božićni koncert. Rijetko se događa da su u jednom glazbenom sastavu istodobno i djed i unuka.

Takav je slučaj u Limenoj glazbi Vrbovec. Najstariji svirač je Stjepan Kurtanjek (68 ) saksofonista je od 1969. godine,  a od jeseni je član Limene glazbe i njegova unuka Ema Vicković (12), učenica 5. razreda Osnovne škole i 4. razreda Glazbene škole i svira klarinet. Djed i unuka su zajedno nastupili na tradicionalnom božićnom koncertu Limene glazbe Vrbovec i mažoretkinja.

limena5

Iz njezine Eme Vicković tu su i Lana Puđa i Ema Čičak koje također sviraju klarinet, Hana Dokuš svira trubu, Jakov Ipša svira udaraljke, a Lavinija Jajić flautu. I svi su oni u orkestru od ove školske godine. Ovogodišnji božićni koncert i one će posebno pamtiti.

limena3

-Koja je to snaga koja Vas drži sve te godine u Limenoj glazbi? – upitali smo uoči koncerta Stjepana Kurtanjeka.

-To je prije svega ljubav prema glazbi bez dvoumljenja – kaže Kurtanjek te dodaje kako je važno i društvo, te ozračje koje vlada u orkestru. -Mi smo velika i složna obitelj. Prekretnica u radu Limene glazbe bio je nastup u slovenskom  Radeču 1986. godine  kad smo bili gosti tamošnjoj „Pihalnoj glazbi“.

Istodobno pojavom mažoretkinja godine 1989., naši su nastupi postali atraktivniji. Vrbovečke mažoretkinje su zahvaljujući Ivanki Hanželj, osnivačici i voditeljici, bile u to vrijeme jedine u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Danas je Ivana Šipuljak voditeljica mažoretkinja, a pet trenerica uvježbava mažoretkinje – Monika, Mirela i Martina Jendriš ,Ivona Kostiha, Anja Pisačić, Nikolina Korenet i Nataša Puhalo- rekao je Kurtanjek.

limena2

-Svaki je dirigent svojom osobnošću doprinosio razvoju i stasanju Limene glazbe. Prvi je dirigent bio Mihael Pope, a potom slijede Slavko Koščak, Zlatko Herček, Hrvoje Herček, Andrea Štajminger, Jurica Bažant, Josip Kapović, Josip Hrastić te današnji dirigent David Horvatić.

Današnji Upravni odbor na čelu s predsjednikom Tomislavom Puđom, kao i svi dosadašnje uprave i predsjednici uvelike su zaslužni što Limena glazba postoji i što funkcionira- istaknuo je i dodao kako je velika uloga Glazbene škole Vrbovec, posebno puhačkog odjela u razvoju Limene glazbe.

limena

-Velika je njihova uloga jer su se svirači regrutirali iz Glazbene škole. Danas je nas svega nekoliko (Ivan Fukat, Tomislav Čukulin, Domagoj Škrinjar i ja) bez formalne glazbene naobrazbe. Svi ostali su završili glazbenu školu- rekao je Kurtanjek i napomenuo kako mlade u orkestar privlače i gostovanja u inozemstvu.

-Od spomenutih Radeča, orkestar je zajedno s mažori timovima gostovao u Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj. I svaki od tih nastupa dizao nam je letvicu, gdje smo se ugledavali na bolje. Gdje god smo nastupali, plijenili smo pažnju posjetitelja. Ti su nam nastupi bili svojevrsna ulaznica za iduća gostovanja. Nezaboravan je nastup u španjolskom gradu Castelon de la Plana gdje je jedan od naših nastupa španjolska televizija izravno prenosila. Iduće 2018. godine idemo ponovo na turneju van Hrvatske.

Kroz Limenu glazbu Vrbovec prošlo je svirajući nekoliko stotina glazbenika, a mažoretkinje danas okupljaju u 5 uzrasnih skupina oko 120 članica. U 28 godina postojanja mažoretkinja preko 500 djevojaka pronosilo je na mnogim otvorenim scenama ime Vrbovca.

limena1

Pri nama se i u obitelji navek popevalo! -kaže Štef. Naime, Štefov djed Stjepan Kurtanjek bio je 1912. jedan od osnivača HPD-a „Petar Zrinski“, a kćerka Ilonka bila je u prvom sastavu mažoretkinja godine 1989. I druga unuka Linda Vicković  9) članica je mažoretkinja uzrasta kadetkinja A, pa će i njoj ovogodišnji božićni koncert ostati u sjećanju kao prvi božićni koncert.

Dragan Vicković/prigorski.hr

foto: Zvonimir Ćurić

Facebook Comments