Robert Mugabe, vladar Zimbabvea već 36 godina, u subotu se priprema obilježiti svoj 92. rođendan koji će proslaviti raskošnom gozbom što je izazvalo ogorčenost diljem te sušne i osiromašene zemlje.

Slavlje će se održati u Masvingu na jugoistoku zemlje, a očekuje se da će biti potrošeno 800.000 američkih dolara, navode državni mediji.

Oko 50.000 gostiju bit će nahranjeno stotinama kilograma govedine i mesa divljači, rekao je Pupurai Togarepi iz mladeži vladajuće stranke Zanu-PF.

Zasad se ne zna hoće li gosti jesti i meso ikone divljeg života – slonova, kao što je to bilo prilikom prošlogodišnje proslave vladareva rođendana za koju je potrošeno milijun dolara.

Šestodnevno slavlje počelo je 21. veljače, na rođendan Roberta Mugabea, koji je jedan od najdugovječnijih vladara na svijetu. Tu južnu afričku državu vodio je kao premijer i predsjednik od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

“Nezaposlen sam i teško si mogu priuštiti pristojan obrok. To su pitanja kojima bi se trebao posvetiti Mugabe”, rekao je 44-godišnji Tawanda Hanga, inače učitelj koji je silom prilika postao trgovac povrćem u Harareu.

Ali Zanu-PF odbija kritike da takva ekstravagantnost nije primjerena u regiji pogođenoj sušom, u kojoj tisuće ljudi nema dovoljno hrane.

“Rođendan je važan, to je poput Isusova rođenja, koji je rođen da nas spasi, na isti je način predsjednik Mugabe rođen 1924. da bi nas sve oslobodio”, navodi se njegova izjava u novinskim izvješćima.

Neovisni politički komentator Nyamutatanga Makombe za dpa je rekao: “Osim pretpostavke da svi plivaju u raskoši poput vladajuće elite, ne vidim drugog razloga zašto je Zanu-PF odlučio priređivati takvo slavlje kad je ekonomija u potpunom kolapsu.

Kritičari kažu da je Mugabe, time što je protjerao tisuće bijelaca zemljoposjednika, izazvao gospodarski pad zemlje koja je prije bila poznata kao žitnica regije, a u kojoj je danas, prema procjenama, više od 80 posto radne snage nezaposleno.

Zimbabve je također zahvaćen sušom koju je izazvao klimatski fenomen El Nino. Vlada je nedavno uputila međunarodni apel za pomoć od 1,6 milijardi dolara da se pokrije uvoz hrane za tri milijuna ljudi.

“Ove je godine trebalo otkazati (rođendansku proslavu) i sredstva namijeniti za ublažavanje gladi”, rekao je Makombe.
(Hina)

fah