Zagrebačka Gradska skupština u utorak nije prihvatila prijedlog nestranačkog zastupnika Ivice Lovrića da se gradonačelnika Tomaševića zaduži da poduzme aktivnosti kako bi u KB Sveti Duh svi građani imali mogućnost ostvariti pravo na adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Devet oporbenih zastupnika na sjednici Gradske skupštine podržalo je Lovrićev prijedlog, dok je 26 zastupnika iz vladajuće većine bilo protiv.

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici najavili su da će podržali Lovrićev prijedlog, a zatražili su i da ravnateljica Kliničke bolnice “Sveti Duh” Ana-Maria Šimundić odstupi s dužnosti te da odustane od preuzimanja Nagrade Grada Zagreba, koja bi joj trebala biti dodijeljena na Dan grada Zagreba, 31. svibnja.

Istaknuli su da se protiv ravnateljice Šimundić vodi kazneni postupak, a što je, naveli su, povjereniku za informiranju potvrdilo Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu.

To je gradonačelnik Tomislav Tomašević opovrgnuo.

“Ne mogu znati zašto je možda došlo do nekih kontradikcija, ali ono što znam je da se kazneni postupak po službenoj dužnosti ne vodi protiv ravnateljice KB Sveti Duh, a o čemu je izvadila u subotu i uvjerenje od nadležnog Suda”, rekao je Tomašević.

“Kad se pokrenu kaznene prijave postoje kazneni izvidi koje provodi Državno odvjetništvo, kako bi ili odbacilo kaznenu prijavu ili podignulo optužnicu. Međutim, nemam informaciju da je bilo kakva optužnica podignuta, i da je, to bi se trebalo vidjeti”, dodao je.

O zahtjevu oporbe da ravnateljica Šimundić odstupi s dužnosti, Tomašević je ustvrdio kako traže da odstupi ravnateljica koja je napravila “sve što je trebalo da se riješi nešto što se nije 25 godina rješavalo od prethodnih ravnatelja i koja je provela i internu istragu i odgovorne sankcionirala”.

Naveo je da su ti problemi – neadekvatan kapacitet mrtvačnice i nedovoljno rashladnih uređaja u KB-u.

Tomašević je rekao i da veliki broj zaposlenika te zagrebačke bolnice podržava promjene koje se tamo događaju, a mali broj koji podnosi anonimne kaznene prijave, kao primjerice “za ukidanje besplatnog plastičnog bešteka”, to ne podržava.

Lovrić: Inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila da se KB Sveti Duh ne vodi stručno

Lovrić je rekao da Šimundić svojim upravljačkim kompetencijama nije dorasla poslu koji obavlja, te da se to ogleda u nizu stvari.

Naglasio je kako je inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila da se bolnica ne vodi stručno, da se krše brojni zakonski propisi, da se financijskim sredstvima bolnice ne upravlja logikom dobrog gospodara.

Sve je rezultiralo time da su u nerazjašnjenim okolnostima dva pacijenta umrla na hodniku bolnice, dodao je Lovrić.

Gradski zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao je kako bolnica mora biti na usluzi građanima, a ravnateljica KB “Sveti Duh” je dužna osigurati da u toj bolnici sve funkcionira, a vidi se da ona to ne ispunjava.

“Ako su kaznene prijave anonimne, ako su i krive…dakle, bilo što – mi imamo činjenično stanje da tamo ništa ne funkcionira. Da su tamo neki ljudi umrli na hodniku, da postoji politička odgovornost, da postoji zapovjedna odgovornost”, rekao je Peternel.

Istaknuo je da bi ravnateljica KB-a, ako ima morala, a on vjeruje da ima, trebala hitno odstupiti te se ‘zahvaliti na Nagradi Grada Zagreba’.

Herman (HDZ) zatražio pokretanje smjene ravnateljice KB “Sveti Duh”

Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman zatražio je da predsjednik Upravnog vijeća KB “Sveti Duh” pokrene smjenu ravnateljice KB “Sveti Duh”, te da se već sutra na posao, uz ispriku, vrate dva otpuštena djelatnika bolnice. Također, dodao je, da nakon svega ravnateljica Ana-Maria Šimundić nikako ne dobije Nagradu Grada Zagreba.

“Tu se nakupilo jako puno toga lošeg. Od dana od kada je Ana-Maria Šimundić preuzela vodstvo KB Sveti Duh, ta bolnica je na stranicama crne kronike”, ocijenio je Herman.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a Mario Župan (HDZ) rekao je gradonačelniku Tomaševiću kako je njegov povjerenik za informiranje odgovorio da se vodi kazneni postupak protiv ravnateljice Šimundić.

Nestranačka zastupnica Dina Vasić u raspravi je najavila da će podržati Lovrićev prijedlog jer je u potpunosti u redu, bez obzira na to od koga dolazi prijedlog, da gradski zastupnici dobiju izvještaj i objektivne podatke.

Nakon što su kratko raspravljene ostale točke dnevnog reda završena je 23. sjednica Gradske skupštine.