Pisanica je bojom ukrašeno jaje. Običaj bojanja pisanica odvija se u vrijeme Uskrsa. Riječ je nastala od glagola pisati, koji dolazi od praslavenskog pьsati što znači pisati.

Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Tradicija je preuzeta iz poganskih naroda. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama što se do danas održalo prije svega na selu.

IMG_6236[1]

U selu Poljana žene i danas farbaju pisanice prirodnim bojama.  -U lonac sam stavili lupine od kapule. Na jaja sam stavili list djeteline ili potepenca ili peršina. To se zamota u najlon čarapu i tako se kuha. Nakon kuhanja ostane trag lista, a cijelo jaje je obojano lupunom kapule. Poslije jaja osušimo i premažemo slaninom, da se bilje „sveti.“(sjaji). -pojasnila je Zlatica Lovrić.

IMG_6239[1]

I Marta Cvetek također boja jaja tradicijski načinom. -Sve mi žene to tak delamo. Ja sam umjesto vode jaja kuhala u crvenom vinu. Nakon kuhanja jaja imaju lijepu smeđkastu boju. Jajca se farbaju na Veliki petak i Veliku subotu, uoči Uskrsa. Tak je navek bilo pri nama. Ja imam 4 unuka i 4 praunuka i svi se tome vesele. -kaže Marta.

U Poljani vatrogasci pripremaju paljenje vuzmice – uskrsnog krijesa, što je također prastari običaj u sjevernoj Hrvatskoj.

(Dragan Vicković)