Gljivarska udruga Amanita Sveti Ivan Zelina, u sklopu 21. zelinske Gljivarijade pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Sveti Ivan Zelina i Turističke zajednice Grada Sv. Ivan Zelina, svečano je otvorila Gljivarsko edukativni park u šumi Raciljnjak, prvi takav u Hrvatskoj.

Nakon što je kapelan Ivan blagoslovio park, a Hrvatsko pjevačko društvo izvelo prigodan program, gradonačelnik Hrvoje Košćec svečanim je presijecanjem vrpce otvorio park.

U Gradskoj vijećnici održan je skup determinatora, na kojem su mikolozi s Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Ivana Kušan i Neven Matočec, održali predavanje kako se sakupljaju uzorci gljiva za DNA analizu.

-Na gljivarijadi je sudjelovalo više od 300 gljivara iz 20 gljivarskih društava od Istre do Slavonije i Međimurja. Ubrano je više od 50 vrsta gljiva. Nagradu za najljepše ubranu gljivu osvojila je Jelena Sikirica Ćavar iz GD Kamilo Blagaić, ubravši prekrasnog kračuna (Agaricus macrosporus) na Kladešćici. Na natjecanju za najbolji plesni par, prvo mjesto osvojili su Slavica Stančec (udruga žena Vinica) i Damir Malizan (GD Karlovac). Za najveselije društvo i ove je godine izabrano GD Krasnica iz Krapine, osvojivši ogromnu tortu u obliku vrganja – kazao je Dalibor Brebrić, predsjednik Gljivarske udruge Amanita.

U organizaciji i realizaciji 21. Gljivarijade marljivo i vrijedno sudjelovalo je točno 50 Amanita.

zelinska gljivarijada (2) zelinska gljivarijada (3)