Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u petak da se njegova vojska povukla iz grada Avdiivke da bi sačuvala živote Ukrajinaca.

“Bila je to odluka profesionalaca da se spasi što više ukrajinskih života”, rekao je Zelenskij na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Upozorio je da nedostatak oružja s kojim je suočen Kijev samo jača ruskog predsjednika Putina. “Ne pitajte Ukrajinu kada će rat završiti. Zapitajte sebe zašto je Putin u stanju da ga nastavlja”, rekao je Zelenskij.

Dodao je da je smrt ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u zatvoru bila Putinova poruka zapadu upravo za vrijeme održavanja skupa u Muenchenu.

“Moramo poduzeti ne nešto, nego sve da porazimo Putina”, istaknuo je.

Povlačenje, najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom streljiva zbog ne donošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, imalo je za cilj spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, objavio je ranije u subotu Kijev.

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošlog tjedna, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.