Ukrajina je već dosad prošla veliki put prema svom cilju, a to je ulazak u Europsku uniju, izjavio je tijekom utorka ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u dnevnoj poruci svojim građanima.

„Ukrajina će biti dio Europske unije, a srijeda je veliki dan na tom putu“, rekao je Zelenskij čija je zemlja trenutačno u statusu kandidata za prijem u Europsku uniju.

Kada je spominjao „veliki dan“ Zelenskij je mislio na procjenu stanja napretka za nekoliko država kandidata koju će objaviti čelni ljudi Europske unije tijekom srijede. U trenutačnom statusu kao Ukrajina još su Moldavija i Gruzija.

„Mi već pripremamo sljedeće korake na tom putu, a jedan od njih je jačanje institucija“, rekao je ukrajinski predsjednik koji se jednako tako nada da će Europska unija objaviti kako otvara pristupne pregovore s Ukrajinom za ulazak u savez.

Ranije su iz Europske unije naveli sedam glavnih kriterija koji se moraju ispoštovati za otvaranje pristupnih pregovora, a naglasak je bio na smanjenju korupcije te reformi pravosuđa. U tom smislu su iz Europske unije već naveli kako je Ukrajina dosad napravila „veliki napredak“.