Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je od Sjedinjenih Država da dodatno financiraju njegovu zemlju kako bi se suprotstavila Rusiji i pozvao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u posjet kako bi se svojim očima uvjerio u razmjere sukoba.

Zelenskij je rekao da bi američki vojnici mogli bili uvučeni u širi europski sukob s Rusijom ako Washington ne pojača podršku.

„Ako nas Rusija sve ubije, napast će NATO države, a onda ćete slati svoje sinove i kćeri”, rekao je ukrajinski predsjednik Amerikancima u razgovoru za NBC.

Američki demokratski predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da odobri zakon o dodatnom financiranju, najvećim dijelom za jačanje ukrajinske obrane, ali i za pomoć Izraelu, indopacifičkom području i jačanju sigurnosti na granici.

Zastupnički dom predvođen republikancima je umjesto toga prošli tjedan usvojio zakon o 14,3 milijardi dolara pomoći Izraelu, no bez povećanja pomoći Ukrajini.

Zelenskij je u razgovoru za NBC pozvao bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Ukrajinu i upozna se s posljedicama ruske agresije.

Trump se na izborima iduće godine želi vratiti u Bijelu kuću i glavni je favorit svoje stranke. Snažno je kritizirao američku pomoć Kijevu, ustvrdivši da bi mogao okončati rat u 24 sata ako bude odabran.

„Ako može doći, trebat će mi 24 minute da predsjedniku Trumpu objasnim da ne može upravljati ovim ratom”, rekao je Zelenskij. „Ne može dovesti do mira zbog Putina”.