Ukrajina se “očajnički nada” da će joj Južna Koreja osigurati obrambenu vojnu opremu kao što su protuzračni sustavi za obranu od ruskih napada, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u intervjuu za južnokorejske novine.

Zelenskij se zahvalio Južnoj Koreji na obećanju da će poslati vozila za razminiranje i humanitarnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 230 milijuna dolara, ali je rekao da Ukrajina želi protuzračne sustave i sustave za rano upozoravanje, izvijestio je u utorak dnevnik Chosun Ilbo.

“Znam da postoje mnoga ograničenja u vezi s potporom oružjem, ali ta se načela ne bi trebala primjenjivati na obrambene sustave i opremu za zaštitu naše imovine”, rekao je Zelenskij spomenutim novinama.

“Protuzračni sustav nije oružje, već isključivo obrambena oprema. Moramo imati nebeski štit kako bismo ponovno izgradili Ukrajinu i očajnički se nadam da će nas Južna Koreja podržati u tom području”, dodao je.

Istaknuo je da će južnokorejski sustav ranog upozoravanja pomoći u obrani njegove zemlje od ruskih zračnih napada.

Američki saveznik i veliki izvoznik oružja, Južna Koreja dosad je isključivala mogućnost slanja vojne pomoći Ukrajini, usprkos sve većem pritisku Washingtona i Europe, zbog poslovnih veza s Rusijom i utjecaja Moskve na Sjevernu Koreju.

Predsjednik Yoon Suk Yeol je u intervjuu za Reuters u travnju signalizirao mogućnost promjene, poručivši da bi Seulu moglo biti teško nastaviti pružati samo humanitarnu i financijsku pomoć ako se Ukrajina suoči s napadom na civile velikih razmjera ili “situacijom koju međunarodna zajednica ne može oprostiti.”

Yoon i Zelenskij sastali su se prvi put ovog mjeseca na marginama samita čelnika skupine G7 u Japanu, nakon čega je Seul obećao isporuku opreme za razminiranje i dodatnu humanitarnu pomoć.

Zelenskij je također zatražio vojnu potporu Južne Koreje u video obraćanju južnokorejskim zastupnicima u travnju.

Tada je zatražio, između ostalog, oklopna vozila te protuzračno, protutenkovsko i protubrodsko oružje.