Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij stavio je veto na parlamentarni zakon kojim je bilo predviđeno da se još godinu dana ne objavljuju imovinske kartice dužnosnika.

Parlament je prošli tjedan izglasao vraćanje pravila o objavljivanju imovinskih kartica koje je bilo suspendirano nakon početka ruske invazije 2022. godine kao mjera opreza, ali da se izjave o imovini dužnosnika ne objavljuju još godinu dana.

“Razlog (za veto) je jasan: deklaracije moraju biti u potpunosti objavljene. Upravo sada. Ne za godinu dana. Registar se mora otvoriti odmah”, rekao je Zelenskij u objavi na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.

“Taj ključni amandman mora se donijeti prije ponovnog donošenja zakona. Brzo”, rekao je.

Zastupnik Jaroslav Železnjak rekao je na Telegramu da će parlament ponovno glasati o zakonu oko 20. rujna.

Javna peticija kojom se od Zelenskog traži da stavi veto na izmijenjenu mjeru brzo je prikupila desetke tisuća potpisa, daleko više od potrebnih 25.000 potpisa.

Borci protiv korupcije i oporbeni zastupnici, među ostalima, vjeruju da nacrt zakona u svom sadašnjem obliku poražava primarnu svrhu mjere da dužnosnike pozove na odgovornost.

Međunarodni monetarni fond izdvojio je vraćanje obveznih javnih imovinskih kartica kao jedno od nekoliko mjerila za isplatu dijela paketa pomoći MMF-a vrijednog 15,6 milijardi dolara.

Borba protiv korupcije također je uvjet za pristupanje Ukrajine Europskoj uniji, a Ukrajina ju je proglasila prioritetom uz odbijanje ruske invazije.