Ukrajina je spremna za tešku bitku s ruskim snagama koje se gomilaju na istoku zemlje, rekao je u subotu predsjednik Volodimir Zelenskij, kojemu je u nenajavljenom posjetu u subotu bio britanski premijer Boris Johnson da bi ponudio svježu financijsku i vojnu pomoć.

Johnson je posljednji u nizu stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što su se ruske snage povukle s područja sjeverno od glavnoga grada prije nešto više od tjedan dana. Njegov posjet nije bio ranije najavljen.

“Danas sam se sastao sa svojim prijateljem, predsjednikom Zelenskijim u Kijevu da bismo zajedno pokazali nepokolebljivu potporu ukrajinskom narodu”, napisao je Boris Johnson na Twitteru nakon sastanka.

Obećao je da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete. Johnson je odao počast ukrajinskoj vojsci za “najveći podvig 21. stoljeća” koji je omogućio poraz “monstruoznih Putinovih nakana”, stoji u priopćenju Downinga Streeta.

“Ovaj posjet je izraz odlučne, snažne i stalne britanske potpore Ukrajini. Cijenimo to i uvijek ćemo pamtiti”, objavio je Zelenskij u priopćenju.

Ranije tijekom dana ukrajinski je čelnik u Kijevu razgovarao s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorio je da, premda je vojna prijetnja Kijevu smanjena, ona raste na istoku zemlje.

“Ruske snage gomilaju se na istoku Ukrajine”, rekao je Zelenskij. “Ovo će biti teška bitka, no mi vjerujemo u ovu borbu i u našu pobjedu. Spremni smo se istodobno boriti i tražiti diplomatske načine koji će omogućiti da okončamo ovaj rat”, dodao je.

U gradovima istočne Ukrajine oglasile su se sirene koje upozoravaju na zračne napade. Taj dio Ukrajine postao je žarište ruske vojne akcije nakon povlačenja s područja oko Kijeva.

Ukrajinska vojska tvrdi da se Moskva priprema za napad kako bi u potpunosti imala kontrolu nad regijama Donbasa, Donjeckom i Luganskom, koje su od 2014. djelomično u rukama separatista, a njih podržava Moskva.

U posljednjih par dana Ukrajinu su posjetili Johnson i Nehammer, koji su onamo stigli dan nakon predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Svrha njihovih posjeta je istaknuti potporu Zapada Zelenskiju.

Von der Leyen je u subotu rekla da će Europska komisija zajamčiti milijardu eura koja je namijenjena Ukrajini i zemljama u koje stižu izbjeglice.

Posjeti stranih čelnika i najava Italije o ponovnom otvaranju veleposlanstva u Kijevu kasnije u travnju, novi su znak da se grad postupno vraća u relativnu normalnost.

U Kijev su se počeli vraćati i neki Ukrajinci, a postupno se ponovno otvaraju kafići i restorani.