Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbacio je u nedjelju rusku ponudu pregovora u bjeloruskom gradu Gomelu, rekavši da je Minsk uključen u rusku invaziju na njegovu zemlju, ali ostavljajući otvorenom mogućnost za pregovore u “bilo kojem drugom gradu” izvan Bjelorusije.

“Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku. Predložili smo ih. I bilo koji drugi grad bi nam odgovarao, sve dok na nas ne budu ispaljene rakete s njihovog teritorija”, rekao je Zelenskij u video poruci stavljenoj online.

Obraćajući se Bjelorusima, Zelenskij je poručio: “Da s vašeg teritorija nije bilo ofenzivnih akcija, moglo se razgovarati u Minsku”.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev u nedjelju da sjedne za stol i održi pregovore s Rusijom kako Ukrajina ne bi izgubila svoju državnost, objavila je ruska agencija RIA.

Savjetnik Volodimira Zelenskija rekao je da Ukrajina želi prave pregovore s Rusijom o njezinoj vojnoj ofenzivi, bez ultimatuma, nazivajući moskovsku odluku da pošalje delegaciju u Bjelorusiju “propagandom”.

Već u petak, Rusija je bila predložila pregovore s Ukrajincima u Minsku, iako je invazija sa sjevera i ofenziva na Kijev krenula s bjeloruskog teritorija.

U nedjelju, Kremlj je ponovio ponudu”.

Ruska delegacija stigla je u Gomel u nedjelju, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao da izaslanstvo uključuje dužnosnike iz ministarstva vanjskih poslova i obrane te iz ureda predsjednika Vladimira Putina, te da se u Gomelu čeka dolazak ukrajinskih pregovarača.

“Stigli su u Gomel znajući da je to besmisleno. A sada kažu – mi čekamo”, rekao je Reutersu Zelenskijev savjetnik Mihajlo Podoljak.

“Pozicija Zelenskija ostaje nepromijenjena: samo pravi pregovori, bez ultimatuma”.

Ukrajinski predsjednik također je zatražio od svijeta da poništi pravo glasa Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a i rekao da su ruske akcije u njegovoj zemlji na rubu “genocida”.

“Ruske kriminalne akcije protiv Ukrajine nose znakove genocida”, dodao je.

Pozdravio je i formiranje međunarodne “koalicije” zemalja koje pružaju pomoć Ukrajini.

“Primamo oružje, lijekove, hranu, gorivo, novac. Stvorila se snažna međunarodna koalicija koja podupire Ukrajinu, antiratna koalicija”, istaknuo je.

Pozdravio je odluku o dopremi oružja iz Njemačke i Belgije, kao i dogovor o isključivanju ruskih banaka iz Swifta.

Posebno je zahvalio poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi za njegove napore prema integraciji Ukrajine u EU.

Zelenskij je ujedno pozvao strane dragovoljce u Ukrajinu koja, kako je rekao, formira legiju stranaca za dragovoljce iz inozemstva.

“To će biti ključni dokaz vaše potpore našoj zemlji”, rekao je Zelenskij u priopćenju.