Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u nedjelju Rusiju da je počinila “genocid” u Ukrajini kako bi istrijebila “čitav narod”, dan nakon otkrića velikog broja trupala na ulicama grada blizu Kijeva, nakon povlačenja ruskih snaga.

“Da, to je genocid. Istrjebljenje čitavog naroda i ljudi, mi smo ukrajinski građani. Imamo više od sto narodnosti. Ovo je uništenje i istrjebljenje svih tih narodnosti”, rekao je u razgovoru za američku mrežu CBS.

“I to se događa u Europi u 21. stoljeću”, izrazio je žaljenje ukrajinski predsjednik i osudio “mučenje čitavog naroda”.

Ukrajina je optužila rusku vojsku da je “svjesno počinila pokolj” u Buči gdje su pronađena mrtva tijela nakon njezina povlačenja i traži istragu i procesuiranje počinitelja na što pozivaju i nevladina udruga Human Rights Watch te zapadni dužnosnici, javljaju u nedjelju agencije.

Predsjednik Zelenskij pozvao je Rusiju na “potpuno povlačenje njezinih snaga” kako bi se “barem” vratili na stanje prije 24. veljače, kada je počela ruska invazija.

“To bi nam omogućilo da počnemo razgovarati o drugim pitanjima o završetku okupacije, kako ćemo živjeti nakon toga”, dodao je za CBS, vidi se iz dijelova objavljenih na Twitteru.

“Ne mogu ni poći na sastanak dok traje granatiranje. Dakle, prvo primirje, a onda se mogu sastati s ruskim predsjednikom” Vladimirom Putinom, dodao je Volodimir Zelenskij.

“Nas dvojica ćemo razgovarati. Kada dođe kraj rata, a poslije ćemo zajedno razgovarati o sigurnosnim jamstvima i o statusu neutralnosti”, “sačuvavši naš suverenitet i snažnu vojsku”, ocijenio je i podsjetio na ukrajinske prijedloge na pregovorima koji se trenutačno vode s Moskvom.

“Ako se taj dogovor prekrši, moramo imati mogućnost da se branimo”, upozorio je.

“Kada jednom završimo pregovore, sve snage se moraju povući. A nakon njihova povlačenja možemo sjesti sa zemljama koje će biti jamci sigurnosti”, dodao je.