Obrambene linije odolijevaju ruskim napadima, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom video obraćanju u četvrtak, dodajući da rusko granatiranje nije posustalo od ponoći.

“Ništa ne možemo izgubiti osim naše slobode”, kazao je Zelenskij, dodavši da Ukrajina svakodnevno prima pošiljke oružja od međunarodnih saveznika.

Zelenskij je istaknuo da je prije dvije godine Ukrajina zabilježila prvi slučaj covida-19, dok je zemlju prije tjedan dana “napao drugi virus”, referirajući se na ruski invaziju.

Ukrajinski predsjednik ističe da promjena ruske taktike i granatiranje civila u gradovima pokazuju da se Ukrajina uspješno srušila prvotni ruski plan brze pobjede.

Poručio je Rusiji da prouči termin “reparacija” jer će Kijev tražiti odštetu za uništeno u invaziji.

Također je rekao da Ukrajina isplaćuje mirovine i daje naknade onima koji ne mogu raditi zbog rata. Napomenuo je da se 16 tisuća stranaca prijavilo za borbu na ukrajinskoj strani.

U emocionalnom govoru Zelenskij je kazao da su Ukrajinci preživjeli dva svjetska rata, holodomor, holokaust, sovjetski teror i nuklearnu katastrofu u Černobilu, kao i rusku aneksiju Krima te podršku pobunjenicima na istoku zemlje.

“Nemamo najveći teritorij, nemamo nuklearno oružje, ne isporučujemo naftu i plin na međunarodna tržišta, ali imamo svoje ljude. Imamo svoju zemlju i za nju se borimo”, poručio je Zelenskij.

“Spasi svoje vlastite govornike ruskog jezika. Ne širom svijeta, već u svom domu. Puno ih je tamo, nekih 150 milijuna. A ovdje… Slava Ukrajini!”, poručio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Zelenskij.