Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovno je naglasio hitnu potrebu njegove zemlje za oružjem protuzračne obrane.

Ukrajini je hitno potrebno više sustava protuzračne obrane i zapadnih borbenih zrakoplova, rekao je Zelenskij u ponedjeljak navečer u dnevnom video obraćanju.

“Slobodnom svijetu nažalost nedostaje brzine u ova dva pitanja”, rekao je, dodajući da je zbog svoje nadmoći u zraku Rusija u stanju uništiti ukrajinske gradove i obrambene položaje jedrećim bombama.

Prema Zelenskom, Rusi su se na prvim crtama blizu Harkiva i u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck u smjeru Časiv Jara i Pokrovska aktivno koristili destruktivnom taktikom.

Zelenskij je već nekoliko puta posljednjih dana zatražio isporuku dvaju dodatnih sustava protuzračne obrane Patriot.

Rekao je da bi to pružilo bolju zaštitu za Harkiv, koji je više puta napadan iz zraka. Taj grad na sjeveroistoku Ukrajine jedan je od najteže pogođenih ratom.

Borbeni zrakoplovi koje također spominje Zelenskij obećani su Ukrajini prije godinu dana. No, prema službenim informacijama, F-16 još uvijek nisu stigli.

Stručnjaci ocjenjuju da uglavnom dugo vrijeme isporuke oružja sa Zapada omogućuje Rusiji da se pripremi za novo oružje.

U ruskim napadima na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv ozlijeđeno je najmanje sedam ljudi tijekom noći, rekao je guverner regije.

Druge ukrajinske regije također su pogođene ruskim dronovima tijekom noći, uključujući Odesu, Mikolajev i Dnjepropetrovsk.

Moskva je prije gotovo dva tjedna intenzivirala zračnu i kopnenu kampanju u Harkivskoj regiji, koja graniči s Rusijom. Ruske snage su otad zauzele nekoliko ukrajinskih pograničnih sela.

Prema promatračima, ofenziva je usporila posljednjih dana, ali nije stala.