Švicarska Zelena stranka zatražila je ukidanje statusa Međunarodne nogometne federacije (Fifa) kao neprofitne organizacije na području ove europske države u kojoj je njezino sjedište.

“Fifa nije neprofitna udruga nego stroj koji zarađuje na kršenju ljudskih prava. Stanimo na kraj poreznim olakšicama za Fifu”, poručila je Aline Trede iz Zelene stranke.

“Zeleni” su peta najbrojnija stranka u Švicarskoj, a u četvrtak su najavili da će u švicarski parlament uputiti zahtjev za oporezivanjem Fife na isti način na koji se to čini tvrtkama jednake veličine.

“Fifa je zabranom nošenja vrpce “Jedna ljubav” (One Love) prevršila svaku mjeru”, izjavila je Trede.

Spomenutu vrpcu namjeravali su nositi kapetani pojedinih europskih reprezentacija na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, čime su željeli poslati poruku tolerancije i suprotstavljanja bilo kakvom obliku diskriminacije.

No, Fifa je zaprijetila pokazivanjem žutog kartona svakom kapetanu koji će se pojaviti na terenu noseći tu vrpcu, kojom bi bila iskazana podrška pripadnicima LGBTQ zajednice u Katru, gdje je homoseksualnost zakonom zabranjena.