Oko 4.000 zdravstvenih radnika stupilo je u četvrtak u štrajk u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, što uključuje i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru, pa prijeti potpuni kolaps u zdravstvenom sustavu Hercegovine.

Kako su prije dva tjedna i najavili, sindikati zdravstva stupili su u 8 sati u opći štrajk, za čijeg trajanja će se primati samo pacijente kojima je potrebna hitna pomoć. Sindikati zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije inzistiraju da im se plaće u sljedeće dvije godine kroz novi Kolektivni ugovor povećaju za 30 posto.

“Mi ćemo se boriti do kraja sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ivica Anić.

Optužio je aktualnu vladu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za loše stanje u zdravstvu i niske plaće zaposlenika. Anić je najavio da će članovi sindikata od ponedjeljka započeti s prosvjednim okupljanjem pred sjedištem Vlade HNŽ-a u Mostaru.

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ana Mišić dodala je kako je Vlada krivac što zdravstveni radnici mjesecima rade bez kolektivnog ugovora.

“Nadamo se da će razum prevladati i da ćemo doći do rješenja i potpisati kolektivni ugovor i nastaviti s radom, a do tada naše pacijente molimo za strpljenje i razumijevanje”, rekla je Mišić.

Vlada ove županije danas je imenovala svoj tim za pregovore sa sindikatima u zdravstvu. Najavili su kako će započeti pregovore o postizanju novog kolektivnog ugovora i povećanju plaća zdravstvenim djelatnicima, no pri tome su naveli kako bi ispunjavanje njihovih zahtjeva iznosilo oko 25 milijuna eura, što nije realno očekivati.

Štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u uključuje i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru u kojoj se pružaju zdravstvene usluge i građanima iz drugih županija u Hercegovini.