Gradonačelnik Mario Rajn na današnjoj je konferenciji za medije predstavio najznačajnije točke dnevnog reda 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca, koja će se održati 28. lipnja.

Dotaknuo se i tematike točke koja se proteže već dulje vrijeme, a odnosi se na besplatno parkiranje u Križevcima.

Naime, prijedlog je odluke sutrašnje sjednice da se Križevačkom poduzetničkom centru, koji je u 100% vlasništvu Grada Križevaca, povjeri obavljanje komunalne djelatnosti za pružanje usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i poslovima upravljanja sustavom javnih bicikala. Stoga bi ova gradska tvrtka upravljala uređenim javnim parkiralištima, održavala ih i obavljala naplatu.

Kako je rekao gradonačelnik, Grad je prolazio kroz dugotrajne procese, ali su u konačnici iz resornog ministarstva dobili pozitivan odgovor kako se obavljanje komunalne djelatnosti može povjeriti javnome poduzeću, posebice nakon što su iz gradske uprave predstavili neke nove ideje.

– Tehnička rješenja koja su nas posebno zainteresirala, ne anuliraju u potpunosti rad ljudske snage, ali je dosta minimaliziraju. Dakle, riječ je o tome da će se kontrola na samim parkiralištima moći raditi poprilično automatizirano, bez nužnosti da fizičke osobe kontroliraju svako parkirno mjesto. Proći će jedna fizička osoba sa posebnim uređajem, koji je povezan sa sustavom te vidjeti da li je plaćeno parkiralište. Mislimo da nam to može podići standard komunalne usluge, ali i kontrolu koju gradska tvrtka može u ovim okolnostima najkvalitetnije obavljati. Vjerujem da će samim tim gradska tvrtka moći odgovoriti na potrebe lokalne zajednice, a to je sustav javnih bicikala. Od toga ne odustajemo i moramo imati dovoljan broj mjesta u gradu gdje se bicikli mogu ostavljati i preuzimati. U konačnici, te ćemo bicikle s vremenom morati održavati, kao što to i bude kod svih prometala – kazao je.