Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, u ponovljenom postupku na županijskom sudu u Splitu u četvrtak je nepravomoćno na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, uvjetno na godinu dana, osuđen bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić.

Prema presudi, u roku od 15 dana od pravomoćnosti gradu Omišu mora platiti 10.500 eura jer je pred lokalne izbore 2009. i 2013. naručio dva istraživanja javnog mnijenja za svoje potrebe i potrebe stranke, a ne grada Omiša. U presudi stoji kako je ugovor sklopio s trgovačkim društvom koje nije bilo registrirano za takve djelatnosti, a ankete nikada nisu bile protokolirane i arhivirane u gradu Omišu.

Sutkinja je na suđenju rekla da je Škaričić, koji se nije pojavio na izricanju presude, postupao izvan ovlasti kao i da nije bio ovlašten za sklapanje posla s kojim nije bilo upoznato Gradsko poglavarstvo. Na sudu je prethodno u svoju obranu rekao da je ispitivanje naručio radi komunalnih potreba građana, ali i daljnjeg razvoja grada.

Škaričić je prije šest godina prvi put osuđen za isto kazneno djelo na zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje od dvije godine, ali je ta presuda ubrzo bila ukinuta.